“Дните на агнето”

От днес започва истинският „ден“ на агнето. Може би по-точно на овцевъда. Трите дни оставащи до Великден, продажбите на агнета ще се увеличи и овцевъда ще разбере, ще го бъде или не.

Клиентът от своя страна вече разбра, че от 17 лв за кг няма да има агнешко, прие цената от 20 лв и в следващите дни ще преодолее и психологическата бариера от 22 лв, за кг – вероятно с тази цена ще завърши кампанията по продажбите. Парите са приготвени, ръката трепери и остава най-важното да се избере качествено парче месо. Всички приказки на търговците, че тяхното е най-хубаво, че агнето е яло само минзухари и мляко, че породата е най-добрата и трупчето е само охладено, трябва да се подлагат на ревизия.
Все пак вие си имате работа с хора бизнесмени, там правилата са безкомпромисен. Трябва да си бил в някакъв бизнес за да го разбереш.

Стигаш до щанда, добре е да си прочел поне тази статия и да започваш да избираш мечтаното цяла година парче агнешко месо.

Не случайно казахме щанда – това са  контролираните пазарни точки. Трябва  да се обърне внимание на хигиенните условия на персонала и чистотата на оборудването и пространството на магазина, което избирате за закупуване на храна. По същия начин това важи, ако изберете да си купите агне от ферма. Ако се сблъскате с торта, кожи и кокали по земята, обръщайте колата и към магазина.

Стигайки до месото първо установете е, че то трябва да се съхранява в работещи хладилници или хладилни витрини.

Следва да се уверите, че агнешкото трупче има печат. На  агнета местно производство е с „ярко син“ цвят (багрило E 133), т.е. “Тюркоаз” и овал (с формата на яйце), в центъра на който е изписан кодовият номер на ветеринарното одобрение на кланицата, в която е заклано агнето,  инициалите БГ и отличителните знаци на ЕС.

Агнешки трупове, заклани в други държави-членки на ЕС и доставени в България, трябва да носи  овален цветен печат по избор на всяка държава-членка на ЕС и характеристиките (кланица, знак за одобрение на ЕС и идентификационен номер), приложими в тяхната страна на клане.

Труповете на агнета, заклани в трети страни и внесени в България, трябва да носят печат за годност на Червен цвят с характерните елементи на страната на произход.

Когато избират замразени меса,  трябва да вземат предвид датата на замразяване и срока на годност на продукта.

За доброто агнешко месо всичко е ясно. Розов цвят, стегната мускулатура, мирис на месо и това е. агнешкото обаче върви с дроб сърма, което означава, че ще трябва да купите и вътрешности. Трябва да се уверите , че по тях няма възли и/или кисти, няма видими промени в цвета и, няма лош мирис и разбира се, не са изложени на околната среда.

След това отиваме до касата, с треперещи ръце плащаме и се прибираме в къщи. Месото трябва да се съхрани в домашния хладилник. Температурата на съхранение трябва да варира от +1°C до +4°C, докато температурата във фризера трябва да е по-ниска или най-много равна на -18°C.

Как може да приготвите агнешкото ще  ви запознаем утре.

Великден обаче не е само агнешко месо – има яйца, има козунаци и още куп неща. Когато купувате яйца, не забравяйте да погледнете указанията на опаковката, като клас на качество, тегло и дата на минимален срок на годност. За добро запазване яйцата се съхраняват на хладно място, докато при боядисването на яйцата се спазват указанията, посочени в опаковките с боя за яйца и боядисваме само яйцата, които не са счупени при варенето..

Ако намерите продукти на пазара или се натъкнете на измама, сигнализирайте съответните контролни органи – БАБХ, Активни потребител и др.

Овцевъд и Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here