Грип при телетата /ензоотична бронхопневмония/

Ако някои си мисли, че само хората боледуват от грип се лъже. Това заболяване съществува и при телетата, дори и в по-голяма степен. Заболяването е познато и под името Ензоотична бронхопневмония

Според изследвания на учени върху 10 000 бр телета от Калифорния – млечни породи, е установено, че от 20 до 25% от тях, боледуват от грип поне веднъж в живота си.

Други 15% се разболяват до два пъти още през първите два месеца от живота си. Теле с грип има двойно повишен риск да напусне стадото рано и трикратно повишен риск да не преживее грипа.

Изследователите също   успяха  да докажат, че кравите на първо теле, които са преболедували от  грип като теле, произвеждат от 100 до 500 кг по-малко мляко през първата лактация. В допълнение към диарията при новородени, гримът често води до пневмония, и е най-честата причина за по тежки заболявания на телетата.

Грипът се среща  по-често в преходните зимни периоди, когато има повишена влажност и студ. Вредните газове също допринасят за отслабване на имунната система.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here