Как да не замърсяваме коластрата

Вече го знаем наизуст, че най-важни са първите часове и дните след раждането на телето. От това, как ще се справим с няколкото задължителни задачи през тези дни, зависи и по-нататъшния живот на телето, като  здрава и хубава юничка или кашлещо и хърбаво женско теле.

Храносмилателният тракт на новороденото теле след раждането,  не е напълно развито и когато коластрата с много бактерии се поеме от него, е почти сигурно, че ще се появи диария.

Как се замърсява коластрата?

Патогенните навлизат в коластрата в резултат на лоша хигиена при доенето на кравите, замърсеност на съдовете използвани за съхранението ú, както и   използване на коластра от крави с клинично или субклинично възпаление на вимето при хранене.

Най-коварната бактерия е Escherichia Coli, която причинява диария през първата седмица от живота на телетата. В коластрата, съхранявана при стайна температура, бактериите могат да се размножават няколко пъти за един час. Поради тази причина нетретираната коластра трябва да се съхранява в хладилник при 4°C.
За съжаление по този въпрос статистиката показва, че повече от 50% от коластрата престояват на стайна температура повече от един час. Коластрата често се излива от съд в съд – средно 2,5 пъти. Такава процедура води до навлизане на колиформни бактерии.

Един от начините за подобряване на пасивния имунитет на телетата е пастьоризирането на коластрата. Загряването на коластрата до температура от 60 ° C за 30 до 50 минути значително намалява количеството на бактериите в нея, повишава ефективността на усвояването на имуноглобулините от стомашно-чревния тракт и в резултат на това намалява броя на заболяванията сред телетата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here