Джерсей срещу Холщайн

На голем празник, трябва да четем само добри неща. Ето защо избрахме днес да ви представим резултата от „спора“ между говедата от породите Джерсей и Холщайн. Един спор, който се води от години, коя от двете породи е по-добра и по-рентабилна. Животните и от двете породи са изключително красиви и в това може да се уверите, ако присъствате на говедовъдно шоу.

Най-важните обаче по този спор са ексепртите, които са правили сравненията.

Кравата Джърси тежи по-малко от кравата Холщайн и имат по-висок процент мляко на кг живо тегло. Това ги прави ефективни от екологична гледна точка.

Изследователи от Американската асоциация за млечни науки сравняват въздействието върху околната среда от производството на мляко от крави Холщайн и Джърси, изчислени върху производството на 500 тона сирене.
Характеристики, специфични за породата, като телесна маса, млечност и състав на млякото, дълголетие или възраст при първото отелване оказват пряко въздействие върху околната среда.

Заключението на изследователите от Американската асоциация за млечни науки са следните:
– Кравите от Джърси произвеждат по-малко мляко от кравите Холщайн: 20,9 кг срещу 29,1 кг на ден. Въпреки това, по-високото съдържание на мазнини и протеини от 4,8 и 3,7% позволява по-добър добив на сирене – 0,125 kg сирене/kg мляко.
– За Холщайн сиренето е 0,101 кг от  кг мляко.
– За производството на 500 тона сирене се нуждаете от 4944 тона мляко Холщайн или 3987 тона мляко от Джърси – 19 % по-малко.

Горецитираните количества мляко се получава от 465 лактиращи Холщайн и от  523,9  Джерси (+13%). Включително потомството, това съответства на стадо от 987,5 Холщайн и 1079 Джърси.
Възраст при първото отелване е 25,3 срещу 26,1 месеца и дълголетието (3 срещу 2,54 лактации в полза на Джерсея и 9% повече за Джърси. Въпреки по-големия брой животни, телесната маса на стадото Джерси е с 26% по-малка, тъй като кравата Джерси тежи 454 килограма, а кравата Холщайн 680 килограма.

Стадото от Джърси се нуждае от 20% по-малко храна, а спестяванията на вода са цели 32%. Джърси произвеждат 18% по-малко азот, 14% по-малко фосфор и 19% по-малко оборски тор. Джърсита отделят 22% по-малко метан и намаляват общият въглероден отпечатък с 21% в сравнение със стадото на Холщайн – за същото количество преработен продукт.

Кой е победителя ще определите вие. Само за България искаме да кажем, че известния говедовъд от гр. Съединение – Кръстю Зайков за три години успя да  създаде стадо от БРГ от 100 бр и ни каза:
Направих го точно навреме. Имах над 200 бр Холщайн сега щяха да ми изядат и ушите. А от тези „кукли“ получавам чудно мляко, което правя на сирене, което трудно се задържа на рафта.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here