За въпросите към еврокомисаря Войчеховски

Видеото е на
AGRO TV BULGARIA
27.04.2022 г

Какво се случва с нашето животновъдство – можем само да гадаем.

Отива представителна група от наши фермери в Брюксел, за да обсъдят с еврокомисарите тежката ситуация на животновъдите.

Това не се случва всеки ден.

Малко фермери са ходели на такива разговори в Брюксел. Нормално бе от министерството също да изпратят техен представител. Нали уж спасяваме животновъдството.
Някои от организациите сякаш предадоха колегите си. Нямаше представител на НОКА и на т.н малки фермери. Да разбираме ли, че при тях няма криза.

Още по трагичен бе финала.

В един и същи ден, когато фермерите търсеха помощ от Европа, земеделският министър даде интервю, че животновъдството  е приоритетен сектор и ще му бъдат осигурени много средства за да се предотврати фалита на ферми.

Интересно  обществото, което дава тези пари, как възприема тази ситуация – да имаш и да нямаш.
Също направи впечатление, че никой от министерството не се сети да покани фермерите на разговор и да разбере за пореден път къде ги “стяга чепика”, какво може да се направи веднага, как да спасим производството. С други думи, нямаше я сила да се зарови томахавката.

И последва отговорът на продавачите на зърно – цени от вчерашния ден (казани ни от наш фермер) – тон пшеница докаран до фермата от 670 до 740 лева, защото цената се мини всеки час. Цена на царевица 690 лева за тон.
На запитване продава ли някой соев или слънчогледов шрот в Югоизточна България, отговорът е – не. Все пак всички знаем, че гладна крава мляко не дава.

И вече трябва много сериозно да се зададе въпросът за осигуряването на мляко. Сухото мляко е вече с нова и то висока цена. Украинското вече го няма. Суровото мляко доставено от Европа  е на цена над 1.10 лв по информация на мандри. Също има голямата вероятност от 25 април Индонезия да спре износът на палмово масло. Всички разбират защо споменаваме тези продукти.

И въпреки тези тежки дни, нашите животновъди са за уважение.
Публикуваме въпросите към комисаря на наш говедовъд от малките, чисто семейна ферма, за да видите как човекът не се предава. Дава предложения и задава въпроси. Няма рев, няма плач.


                                           Панайот Николов Панайотов
с. Чарда общ. Стралджа обл. Ямбол

1. да се изравнят субсидиите за животни и земя с другите европейски страни.
2. Да се изплаща от държавата разликата от себестойността на млякото.
3. Да се дават кредити от ДФЗ на животновъдите, а не от банките, за закупуване на фураж с по-малка лихва.
4. Да се сменят сроковете на графика за субсидиите, месец февруари и месец март животновъдите имат най-голяма нужда от пари и фураж.
5. Защо няма субсидии за животновъди, които угояват мъжки телета, без месодайни крави.
6. Да се увеличат процентите на 80-85% за проектни предложения за чувствителните сектори – да си направим по един проект. Цените на всички стоки, трактори, техника и материали са увеличени.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here