Говедовъдни новини – 120 s: Скоростният елит на земята

Само за 120 секунди ще се разходите по света и ще научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете за да сте актуални – са само 120 секунди!

Някои може би ще останат разочаровани, че гепарда не е водач на класацията на най-бързите животни на планетата.

Соколът  Перегрин също ще изпревари най-добрата кола на Формула едно и за  разлика от вас, той ще оцелее при атомната експлозия.

Falco peregrinus, т.е. соколът наричан и Сивия самотник, ненадминато води класацията на най-бързите същества на планетата. Той може да достигне скорост до невероятните 389 километра в час не при класически полет през есента, която използва при лов.Тази скорост се подпомага главно от аеродинамиката, тъй като соколът се прибира като капка по време на падането. За сравнение монопостите на Формула 1 могат също  да развият подобна рекордна скорост.

Гепард – 112 км / час – Най-бързият сухоземен бозайник трудно би намерил конкурент в спринта. Гъвкавият му гръб и фактът, че задните крака на гепарда падат на земята, а не отпред по време на бягането, му позволяват да развива скорост до 112 километра в час на къси разстояния.
Поради високата консумация на енергия, гепардите не издържат дълго с това темпо. Интересното е, че като единствен котешки звяр, гепардът не може да скрива ноктите си, което му позволява да спринтира, но в същото време прави невъзможно да тича към дърво, както прави обикновената домашна котка.

Атлантическа платноходка – 112 км / ч – Счита се за най-бързата риба в света. Със скорост 112 километра в час тя обикаля моретата на тропичната и умерена зона. Изглежда като риба меч. Дължината и не надвишава 3 метра и тежи 90 килограма.

 

Колибри – 54 км / ч – Най-малката птица в света държи рекорда за съотношението дължина на тялото и скорост. Само няколко  сантиметра голяма колибри  може да развие скорост до 54 километра в час. За една секунда тя прави до 90 трептения с малките крила, така че движението им не може да бъде уловено от човешкото око.

Хлебарка – 30 см / с – Светът на насекомите също има своите рекордьори. Една от тях е хлебарката, която много от нас имат неприятна възможност да видят. Най-бързият бръмбар може да тича пред нас със скорост до 30 сантиметра в секунда, така че често ни бяга. В допълнение към скоростта му, има и други причини, поради които вероятно няма да се отървем от хлебарките толкова скоро. Хлебарки не се срещат в дивата природа, напротив, те са стабилно близки до хората. Освен това, те знаят как да оцелеят без храна, могат да оцеляват като се хранят с кожа, сапун или собствени изхвърляния, няма да бъдат убити дори от ядрена експлозия и дори  оцеляват  няколко дни дори след откъсване на главата им.

Черната мамба е най-бързата змия в света, развива скорост от 12 до 18 km/h. Тя е най-голямата отровна змия в Африка и втората по големина отровна змия в света (само кралската кобра е по-голяма). Средната ѝ дължина е около 2 – 2,5 m, но достига до 4 – 4,5 m. Дължи името си на черната вътрешност на устата си, а всъщност цветът ѝ варира от матово жълтеникаво-зелено до тъмносиво

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here