Крава на седмицата: ЕМ 469 L12

За крава на седмицата определихме представителката на Абърдин Ангуса – ЕМ 469 L12

Тя е собственост на “ЕКО МИТ” ЕООД Сливен. ЕМ 469 е родена на 24.11.2017 г. и вече е майка на мъжко теле и се очаква да роди за втори път. Майката е определена за бикопроизводителка и това биче ще бъде продадено за разплод. Кой и защо го е определил за разплодник ще разберете след малко.

Баща на кравата на седмицата е известния Абердински бик Смуглер

Прирастът на телето за първите 200 дни, когато е отглеждано заедно с майката е 842 гр на ден. След отбиването, средния дневен приръст е 704 гр. Предполагаме, че на всички е ясно, че  отглеждането е пасищно. На последното контролно теглене на 22 месечна възраст  бичето тежи 478 кг.

Сега ще ви кажем това, което обещахме. За първи път в медиите се пише, какво се прави по отношение на селекцията в тази Сливенска ферма. Собствениците са членове на Асоциаяцията на месодайните говеда със седалище гр.Сливен и получават голяма помощ по отношение на селекцията.

Преди пет години НСГБ връчи доклад предложение на един от тогавашните зам.-министри на земеделието. Основното в този доклад е осигуряване бонус дози семенна течност от елитни разплодници за фермите и второто бе започване на селекция по генотип на майките.
По първата точка се направи нещо. По втората все още нищо, което ни прави може би единствената страна в Европа, която не прилага селекция по генотип на майките. Не така обаче мислят собствениците на фирмата и асоциацията.
Голям брой проби /разбирайте косми от опашката/ заминаха за лабораторията в Ирландия. Резултати пристигнаха. Те напълно се покриват с това, което е получено по време на контролните измервания.

Започна нова ера в развъждането.

Иван Генчев един от собствениците, е най-добрия в България по отношение провеждането, разчитането и прилагането на този метод. Преди година ни каза:

 – Без тази форма на селекция не може. В противен случай сме господин никой. Тъпчем на едно място и от време на време правим по една костенурска стъпка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here