1 част: Какво влияе върху продължителността на живота на кравата

Кравата е много важно животно в селското стопанство. Животът на съвременния човек не може да си представим без млечни продукти: всеки ден по нашите маси можете да видите заквасена сметана, мляко, извара, кисели млека и др млечни продукти.
Ето защо много хора мислят за създаването на собствен малък домашен бизнес. Когато купувате крава, важно е да знаете нейната възраст, защото от това ще зависи кога тя ще започне да дава мляко и какво ще бъде качеството му.

Как да определим колко години живее кравата?
Какво влияе върху продължителността на живота ú?

Някога предците на съвременните крави са били опитомени от хората, и от тогава този добитък не е в състояние да живее независимо в дивата природа.

Продължителността на живота на кравите  зависи от три показателя: хранене; грижи и условия за живот на кравите; порода животни.
Освен това си струва да се има предвид фактът, че кравата по природа винаги живее по-дълго от бика. Средно здравата крава, държана при нормални условия и ако яде пълноценна храна, живее поне 25 години. Понякога възрастта й може да достигне 40 години, което обаче не се случва толкова често.

Историята на животновъдството познава уникален случай, когато една крава на име Берта успява да живее цели 50 години! Но това е по-скоро изключение от правилото, подобни столетници в стопанствата са доста рядкост.

 Средно обикновената крава живее от 20 до 25 години. Заслужава да се изясни, че ако фермерът иска кравата му да живее по-дълго от предписания период, тогава той ще трябва да инвестира много усилия и пари в този процес. Освен това е желателно да се държи далеч от градската среда, особено ако има индустрия там.
Кравите се чувстват най-добре в селата, където има чист въздух и няма отрови от отпадъци земя и вода.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА НА КРАВИТЕ

Колко време се използва кравата във фермата? Каква е средната ú производителност? Тези въпроси често се задават от начинаещите фермери..

Тук можете да отговорите по този начин: средната производителност  е 12 години години, като се вземе предвид, ако кравата се телета всяка година (първото отелване се случва вече на 3-та година от живота). По този начин е лесно да се изчисли, че за около 15 години животното може напълно да служи във фермата, давайки мляко и донасяйки телета. След 15 години тя вече губи репродуктивните си функции и спира да дава мляко, въпреки, че понякога все още може да се дои, но полученият продукт вече няма да има качеството, както преди).

Какви са признаците на стареене на кравата:

Животното започва да се храни лошо; може да забележите, че такава крава спи по-дълго и повече от другите; тя вече не дава мляко (или дава, но в много малко количество); зъбите започват да се износват.

Ако всички горепосочени признаци са очевидни, тогава животното, най-вероятно, е време да се изпратите за клане.

Важно е да се знае, че млечните крави и месодайните крави имат различна продължителност на живота: млечните крави живеят около 4 години по-малко от месните.

Продължителността на живота на това селскостопанско животно е разделена на три етапа:
– съзряване включва първите 1-1,5 години живот;
– следват – отелване и кърмене, най-продуктивният и активен жизнен етап – 14-14,5 години;
– след 15 години живот, кравата започва да се състарява, след това отелването и доенето вече  са почти  невъзможни.

следва продължение ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here