След газта, дойде ред и на палмовото масло

Преди няколко дни, правителството на Индонезия обяви, че от 25 април т.г спира износа на палмово масло. След голямото увеличение на тока и енергийните източници дойде ред и на палмовото масло. Това означава, по-малко вафли, а също  сирене и куп още продукти, за които въобще не знаем, че съдържат палма.

Пазарът смята, че е малко вероятно Индонезия да забрани износа на палмово масло за повече от месец, тъй като Джакарта има ограничена инфраструктура за съхранение на излишък от масло и страната е под нарастващ натиск от купувачите да продължи доставките.

Индонезия е водеща страна – износител на палмово масло, и блокира износът, за да намали цените и да увеличи наличността на вътрешния пазар, предизвиквайки промяна на цените на хранителни масла и на селскостопанските продукти на международните пазари и сее паника сред износителите и потребителите на палмово масло.

Паниката на пазара утихна още на следващия ден след забраната – 26.04, след като индонезийското правителство поясни, че забраната ще се прилага само за износ на рафинирано, избелено и дезодорирано масло (RBD) от четвъртък и няма да засегне потока от сурово палмово масло или други деривати.

Индонезия произвежда около 4 милиона тона палмово масло всеки месец и консумира около 1,5 милиона тона.

През 2021 г. Индонезия е консумирала 18,4 милиона тона палмово масло от общо производство от 51,3 милиона тона.

„Тъй като вътрешният пазар на олио за готвене не е достатъчно голям, за да поеме цялото производство, по-дългата забрана за износ може да навреди на индустрията, особено на дребните стопани“, каза производител на палмово масло.

източникРойтерс.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here