Детайли – потапяне или спрей

Един от най-важните „детайли”, в борбата с маститите, е дезинфекцията на цицките, или както ние сме свикнали да казваме – запечатването. С какви дезинфектанти и запечатки ще работи, си определя всеки фермер. Смятаме, че нашите фермери би трябвало да имат достатъчно познания в тази насока, защото за това им се говори по семинарите, или при индивидуалните срещи с фирмите доставчици.

Има два основни метода за дезинфекция на цицките след доене:
– Първият е използването на специалните чашки, в които се поставя течния дезинфектант в които се потапят цицките.
– Другият метод е покриването на цицките с дезинфектант от спрей. Потапящия метод е  по-ефективен, от този със спрейовете. Това се дължи и на количеството на използвания дезинфектант. Средният разход на използваната  течност, при потапяне на цицките, е около 10 мл /за крава / на ден, докато при пръскането, този разход е вече  около 15 ml /крава/ ден, което е съществена разлика, при едно по-голямо стадо.

Потапянето на цицките в дезинфектанта, също води до по-сигурно покритие на цялата повърхност на цицката. Устройството за потапяне трябва да е достатъчно голямо, за да позволи на цицката да бъде изцяло потопена, и достатъчно широко и пълно до горе с дезинфектант , за да се обработят ефективно малките цицки.

Както казахме, другия метод за дезинфекция е пулверизирането с дезинфектант. Използването на тази техника, обаче, изисква необходимо внимание при дезинфекция на цицките, така че, цялата повърхност  да бъде покрита с дезинфектант. Ето защо, е добре да се използват цветни спрейове, които дават възможност да се контролира покритието на повърхността на цицката.

При някои автоматични доилни системи дезинфекцията преди и след доенето се извършва само с помощта на метода със спрей. Тази система изисква редовно управление на работата на пръскачките.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here