Свръх качествена сперма от бици

Генетиката и развъждането на говедата нямат спиране. След генотипизирането, което си е направо детска играчка вече в ръцете на фермериете, върна се и вярата в ембрионите, започна и производство на ин витро продукти и още, още и още.

Французите пък ни изненадаха с производството на ултрафертилни дози за осеменяване. Такава сперма вече е на разпродажба на фермерите  и е от осем бика.

Всъщност за какво става дума.

Най-напред трябва да си изясним значението на думата ултрафертилност.
Ясно е, че тя се състой от две думи – ултра – което означава  свръх, извън предел, прекалено, крайно и думата фертилността – това  е термин от медицината, означаващ естествената способност за зачеване на потомство. Или на прост говедовъден език казано, означава голям процент заплодени крави след осеменяване с такава сперма.

За повишаване на плодовитостта при кравите влияят три компонента:
– специфичната за всяко животно плодовитост,
– околната среда и
– качеството на спермата.

Именно върху тези три показателя започва да работи Evolution, дъщерно дружество на Inoval, за  ултрафертилни дози.

Това дава възможност да се идентифицират еякулати с над средната плодовитост, за да се подобри работата на ИО.

За да произведат такива дози, специалистите проследяват 14 милиона дози, от осеменяването до ултразвука. Тази база данни направи възможно създаването на алгоритъм за интерпретиране на анализите на еякулата, като се използва MIR технология (средна инфрачервена спектроскопия), за да се запазят само най-„силните“ дози.

Дозите за осеменяване Fertimax (както се наричат вече тези дози) се съхраняват в термочувствителни паети, които променят цвета си, когато дозата е готова за осеменяване.
Първият въпрос, който ще си зададат фермерите, това е разбира се, за цената – а тя не е тайна и е с 6 евро по-висока от тази на класическите дози.

Производителите казват:
– „1 ден допълнително незаплождане, струва около 2 евро на млечна крава. Дозите Fertimax са малко по-скъпи от конвенционалните дози, но като се има в предвид, колко струва една непродуктивна крава, тя бързо се изплаща. Тези дози може да бъде начин да се спасят добрите крави, които имат проблеми със заплождането, чрез ИО. Те биха могли също да имат по-добро оплождане в случай на ранно или късно осеменяване“.

Дозите, които не се считат за Fertimax, не се използват повторно в класическата схема, за да се попречи на фермерите да приемат по-лоши дози от използваните сега Fertimax.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here