Тегло на юниците при заплождане

В много наши материали сме публикували информация относно най-подходящото тегло при заплождане на юниците.

От многото лекции, които сме слушали знаем, че когато – височината при холката на юницата е 135 см и живото  тегло над 350 кг. може да заплождаме.

Сега обаче ще ви поднесем един материал, където се тръгва отзад напред и се говори за най-доброто тегло при отелване на юниците.

Кога трябва да отглеждате говеждо месо и с какво тегло трябва да се отелват вашите юници?

Кога да заплождаме юниците
Кога да се отелват юниците?
Кога се заплождат юниците
Килограми при заплождане

Ако американските говедовъди бъдат попитани какъв критерий използват, за да определят кога юниците трябва да се осеменяват за първи път, те ще ви кажат   период от време или тегло, при което животните трябва да бъдат чифтосани.
Това след това води до първата възраст на отелване или първото тегло на отелване. Дори възрастта да дава приблизителна индикация дали животните са подходящи за първото осеменяване, цялостната конституция на животните винаги е решаваща в крайна сметка и тук теглото е по-добър показател.
Тогава обаче идва въпросът с какво тегло юниците е най- добре да се телят и те отговарят – 490 кг е идеалното тегло на юницата преди отелване.

Американски изследователи от университетите на Пенсилвания и Флорида са изследвали този въпрос. И стигат до извода, че не най-тежките животни са и най-успешните в дългосрочен план.

За своето изследване учените са изследвали повече от 2300 крави Холщайн в продължение на 15 години. Кравите са разделени на пет тегловни групи.

В групата на най-леките юници средното тегло е 474 кг, а в групата на най-тежките юници средното тегло е 612 кг.

Въпреки че най-тежките животни дават най-много мляко след отелване, количеството е  малко по-високо от тези в третата и четвъртата тегловни групи.
От друга страна, животните от първата група са загубили най-много тегло с 3,65% през първия месец от доенето и са имали най-висок риск от аборт през първите две години.

Преди всичко важна роля изиграва отрицателният енергиен баланс след отелването, който беше най-силно изразен при най-тежките животни.

Изследователите гравитират около 75% от крайното тегло на животното в началото на третата лактация като идеалното тегло за отелване.

Това означава, че ако една крава тежи 650 кг в началото на третата лактация, в идеалния случай тя трябва да тежи около 490 кг при първото си отелване.

Източник: Държавен  Университет Пенсилвания

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here