Благи Нецов – трето поколение говедовъд

Преди няколко години, на един семинар с говедовъди в гр. Долни Дъбник, впечатление ни направи едно момче, изключително активно, задаващо много въпроси и съответно провокативни изказвания. Момчето сега е мъж, трето поколение говедовъд и продължава все така да иска да знае всичко. Това е Благи Нецов от село Търнак  Врачанско .

Все пак днес е деня на животновъда и решихме да ви представим фермата на семейството.
Ако очаквате някакви световни постижения – няма. Тук става дума за много труд, много лишения, много мъка и въпреки това се върви напред.

Накарахме самия Благи да ни разкаже за стопанството. С много малко думи, но точни, той ни описа хала на хиляди наши ферми, който час по-скоро трябва да се промени. От всяка негова дума обаче лъхаше на много труд, грижи за животните, много лишения в името на една кауза – наречена животновъдство.

Ето какво ни разказа Благи:

– В момента отглеждаме 63 броя крави и около 44 бр. телета. Миналата година закупихме и 60 женски шилета, които тази година ще заплодим. Целта е да направим и едно стадо овце, защото имаме тази възможност. А и овчата продукция ще става все по-скъпа, защото овцете намаляват.

Нашата ферма е чисто семейна. Започнал я е дядо ми с няколко телета за угояване. Сега той е на 80 години, но няма ден да отсъства от доенето. Другите работници сме баща ми, майка ми и аз.

Животните ни, може да се каже целогодишно са на открито, на пасищата. Поне такива засега има.

В обора се заседяват само при дъжд и сняг и разбира се при доене, защото това правим на централен млекопровод.

Зимно време ги пускаме след 12 часа на пасището. Сега още в 9 часа и са  навън. Като дойде времето на горещниците излизат в 8:30 ч. Спането на вън е интересен момент – предпочитат го.  Имаше два дни хубаво време в края на март и спаха на вън.

От средата на април вече изцяло живеят  на вън. Имам прокар  за разходки, с корита за вода и много дървета, Пият вода на воля, чешат се по дърветата. Имат  постоянно достъп до  ролонни  бали, със сено и всяка яде когато колкото си поиска.

Винаги когато е хубаво времето и животните спят на вън млякото започва да се увеличава още през сутрешното доене. За съжаление тази сутрин беше последното залагане с царевица зоп….

Свърши се. От тук на сетне чакам мандрата да ми плати млякото и ще търся нещо макар и минимално количество царевица, смеска или нещо по-евтино макар и трици да е. 😐 То няма и как. Сега ми плащат по 70 стотинки за килограм мляко. Допреди няколко месеца цената беше 60 стотинки. От първи май по 75 стотинки.

Дневния режим се мени постоянно като слънцето. Старая се  доя в един и същи час сутрин и вечер. На едното пасище  има язовир, голям благодат и цял ден са там. На другите пасища обаче няма вода,  прибирам ги във фермата за обяд да починат на сянка и да пият вода. Сол имам също достатъчно. За други екстри от минералите мога само да мечтая.

Ще ме питате как стигат парите. Април продадох 15 броя телета на 8 месеца. Сега готвя още десетина. Продадох и някоя и друга крава. Ами сякаш това е всичко. И ние не искаме да е така, но сами не можем да си купим нито роботи, нито доилна зала, нито гъделите при храненето. Моята мечта е един обор за 100 животни, с един робот за доене на 65 крави, робот за почистване, ако искате и за хранене. Дано да се сбъдне.

Ние също честитим празника на семейство Нецови и  някои път мечтите стават реалност

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here