Как е при комшиите: Интересно подпомагане. А у нас – кога ?

Гръцкото правителство ще даде “горещи пари”, като директна субсидия за закупуване на електрически уреди със специфични стандарти на потребление, за замяна на старите консуматори на енергия.

Целта е през лятото стотици хиляди стари технологични климатици да бъдат подменени с нови, които консумират 30% – 40% по-малко електроенергия от тези от последното десетилетие. Общият бюджет на новата програма възлиза на 100 милиона евро.

Домакинствата бенефициенти ще могат да заменят до три (3) електрически уреда. Размерът на субсидията ще варира от 30% до 50% на домакинство, в зависимост от годишния доход.

Изчислено е, че повече от 380 000 енергоемки устройства ще бъдат подменени и рециклирани. Средната икономия на енергия, която всяко домакинство ще има, се оценява на 1000 KWh годишно. Това означава, че домакинство със средно потребление, до 5000 KWh годишно, се очаква да постигне до 25% икономия на енергия.
При по-голямо използване процентът може да надхвърли дори 40%. От тези спестявания се изчислява, че гражданите ще получат намаление на сметките за електричество в домакинствата си от 150 на 300 евро годишно.

Предпоставка за получаване на субсидията е една: Старото устройство, което искате да смените, трябва да работи. Например, ако имате стар климатик или много стара електрическа готварска печка, която не работи, няма да можете да кандидатствате.

Субсидията няма да е  с паричен кредит, а с отстъпка от 30% до 50%, която ще бъде удържана в магазина при покупка.  Ще може да се  избира всяко устройство, което искате, просто трябва да отговаря на някои минимални критерии за енергийна ефективност и качество.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here