Закон в Обединеното кралство вече признава животните като разумни същества

Законът за хуманно отношение към животните от 2022 г. получи кралско одобрение (28,04,2022 г).  Скоро новото законодателство ще признае, че животните са съзнателни същества.

След като законопроектът получи кралско одобрение, новият закон ще бъде известен като Закон за хуманно отношение към животните.

Какво представлява Законът за хуманно отношение към животните  от 2022 г.?

Законът за хуманно отношение към животните  2022 ще признае в закон това, което отдавна знаем: че другите животни са живи, чувстващи същества, със сложни мисли и емоции, всяко от които може да изпитва болка, страх, любов и радост.

Всеки, който е прекарал известно време с животно, знае, че те са съзнателни същества. Науката също подкрепя това. Скоро британското законодателство също ще признае този факт.

Сега политиците ще трябва да вземат предвид уникалните нужди на животните (обхватът на това законодателство включва всички гръбначни животни и някои безгръбначни животни, като октоподи и омари ), когато създават закони. То също така ще изисква правителството да създаде Комитет за чувствителност на животните, който да проверява и докладва дали правителството взема предвид неблагоприятния ефект на каквато и да е политика „върху хуманното отношение към животните като съзнателни същества“.

Знаем, че другите същества, с които споделяме планетата, могат да изпитват радост, тъга и страх; че имат свои собствени мисли, език и култури; и че имат горещото желание да живеят свободни.

Този законопроект несъмнено представлява напредък за животните. Все пак има още много работа за вършене.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here