Преработка мляко – март 2022 г

Прогнозите ни относно производството на сурово мляко започват да се сбъдват. Всъщност това се случва в страните от Европа, продиктувано от кризата. Криза, която продължава вече шест месеца и краят и сякаш не се вижда. Това се усеща и у нас с липсата на мерки за подпомагане млекопроизводството.

Не можахме навреме да включим инструменти за това и ни остана само финансова подкрепа, която все не се случва. В допълнение, имаше де минимис, но средствата, които получи една ферма в която се отглеждат 400 крави, стигнаха само да се нахранят кравите за три дни и то без никакви екстри в дажбата и никакви черешки на тортата, защото такава просто нямаше.

Какво показват данните относно преработеното сурово мляко през месец март – 2022 г.

В мандрите са влезли за обработка 56 104 т мляко, което е с повече от февруари с 7788 т, но имайки в предвид, че март е с 3 дни по-голям от февруари, имаме само 2359 т получено мляко в повече за месеца. Преработеното краве мляко е 54 110 т и увеличението в сравнение с предния месец е съвсем нормално – голям брой отелвания и добър климат. В сравнение обаче с миналата година имаме преработено по-малко с 3888 т краве мляко.

През март в мандрите е обработено 1994 т овче мляко, което е с 1136т в повече от февруари, което е и съвсем нормално.  Не е нормално обаче, ако сравним, че през март 2021 г е преработено 3162 т. Интересното тук е, че тази година изкупната цена на суровото овче мляко е значително по-висока от миналата година и за много ферми вече е 2 лева за кг.

При произведените млечни продукти – заквасени млека, пресни млека, плодови млека няма кой знае каква промяна в количествата производство. По-голямо е производството на сирене – 6925 т, което е с 1280 т в повече от февруари – толкова, колкото е произведено през февруари 2021 г. Съвсем нормално, на фона на инфлацията да се увеличи производството на сирене съдържащо в състава си краве мляко. Имаме произведено за месеца 1136 т, което е с 163 т в повече от февруари.

Нещо като изводи:

 • За април кравето мляко ще продължава да намалява. Вероятно качеството също. Това ще се дължи на излизането на минералните добавки, витамините и протеините от дажбата в повечето ферми
 • Бракуваха се голям брой животни, които можеха да се доят още няколко месеца при други условия.
 • Броят на юниците също намалява.
 • Високите цени на фуражите карат фермерите да хранят животните с нискоефективни фуражи. С други думи да съхранят стадата си на пръв поглед.
 • Тревата по пасищата през април на практика я нямаше.
 • Производството на овчето мляко също е загадка. Има ли го млякото и то отива някъде или наистина нашите овце не са толкова млечни.
 • Цената на овчето мляко в момента е предпоставка за доене. Единствено Гърция ни изпреварва по цена на млякото. Останалите страни произвеждащи мляко – Франция, Испания, Италия млякото се изкупува около едно евро, колкото е и у нас сега.
 • Успокоението е в това,че ситуацията е същата за страните в Европа и не могат да направят дъмпинг на нашия пазар за млечни продукти. Засега техните продукти са на наши цени.
 • Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here