Слагаме маски на …. кравите

Английски специалисти   проектираха  устройство, което преобразува метана, отделян от кравите, което е разработено  по  проект на тема „За животновъдство с нулеви емисии“. Устройството неутрализира емисиите на метан в реално време и се слага около главата на кравата по начин, който не влияе на способността й да се храни и да взаимодейства със стадото.

Устройство, се вписва около лицето на добитъка и намалява емисиите на метан от оригването им, спечели и награда от 59 502 евро , но те ще отидат за по нататъшното развитие на проекта.

Газовете, уловени от маската, се окисляват с помощта на катализатор и след това се отделят във въздуха като CO2 и водна пара.

Неговите дизайнери казват, че данните също се улавят през целия живот на животното, за да помогнат за оптимизиране на благосъстоянието във фермите, подобряване на производителността и създаване на „стабилен“ дневник на емисиите на парникови газове.

Дизайнът спечели престижния конкурс Terra Cart Design Lab и беше похвален от принц Чарлз.

На планетата има около 1,6 милиарда говеда и всяка от тях произвежда до 400 литра метан на ден. Излъчени чрез оригване или пърдене, това придава значителен принос за проблема с глобалното затопляне

Източник: ZELP

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here