Магнезият – необходим и в дажбата при кравите

Магнезий –
Изключително важен елемент за  фотосинтезата при растенията, тъй като влиза в структурата на молекулата на хлорофила. Магнезият е важен елемент за много от функциите в организма. Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната система. За да избегнете умората и стреса, не трябва да лишавате тялото си от магнезий.Общо, в тялото има около 25 г от този елемент. 60% от тях са в костите, една четвърт – в мускулите. Останалото се разпределя поравно в мозъка и другите ключови органи като сърцето, черния дроб и бъбреците.Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на белтъчини и за регулиране на сърдечния ритъм.

 Калцият е най-важният минерал в млякото, но магнезият може да е най-критичният минерал в храната на кравата. Защо?

 Тъй като кравите съхраняват много малко магнезий, те се нуждаят от адекватен магнезий в дажбата  си всеки ден.
Няма много място за грешка.

Магнезият е необходим в кръвта, за да позволи нормалния метаболизъм на калций. Вторичната хипокалцемия при кравите започва, когато нивата на магнезий в кръвта паднат под 1,7 мг / dL и се проявява титания наша, когато нивата в кръвта паднат под около 1,2 mg / dL.

Магнезиевият оксид (MgO) е най-често срещаната добавка на магнезий за дойни крави. Доставя се като източник на магнезий и алкализатор на румена. Обикновено се състои от 54-58% Mg. Бионаличността на магнезия в MgO зависи от размера и разтворимостта на частиците и за съжаление това варира в широки граници между търговските източници.

Калцинирането е процесът, при който суровата магнезитна руда се нагрява, за да се елиминира CO2 и се образува MgO. Чистият MgO съдържа около 60% магнезий. Това дава добра здравина, но лоша добавка за храната на животни. Според д-р Джеси Гоф от Държавния университет в Айова, „сладкият залък“ ​​е от 54 до 56% магнезий. Той образува хлабава кристална структура, в която водата и киселината могат да проникнат и да реагират бързо.

  Магнезиевият сулфат е друг често срещан източник на магнезий, доставян главно на животни преди раждането, за да предизвика метаболитна ацидоза. Той е около 9% магнезий, много по-малко от MgO и не е много вкусен.

Калциевите и магнезиевите карбонатни добавки (22% калций, 12% магнезий) също са широко използвани. Те са вкусни и могат да заменят много тапи на основата на натрий. Реактивността и следователно бионаличността на калций и магнезий се подобряват с по-фини размери на частиците.

Калият е антагонистичен на абсорбцията на магнезий. Магнезият се абсорбира през стената на търбуха. Калият се конкурира на клетъчно ниво, намалявайки абсорбцията на магнезий. Поглъщането на магнезий може да бъде намалено с до 50% в обхвата на нивата на калий, които обикновено се осигуряват в дажбата за преживните животни. Важно е да увеличите допълнителния магнезий, тъй като общият хранителен калий се увеличава.

Монензинът може да помогне за преодоляване на магнезиево-калиевия антагонизъм при дойни крави. доказано е, че 360 мг монензин, използван при  с диети, съдържащи 2,1% калий, увеличава видимата магнезиева абсорбция на MgO с около 25%. Обаче абсорбцията на магнезий на магнезиев сулфат е намалена с около 30%, когато е снабдена с монензин. Тъй като магнезиевият сулфат и монензин обикновено се доставят при диета преди раждане, концентрацията на магнезий трябва да се увеличи с около 15% в тези случаи.

* Въз основа на статията Магнезий: Най-критичният минерал, от Рик Лундквист, за управление на млечните стада.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here