След трудно раждане обърнете допълнително внимание и на телетата и на майката

Ако телето се роди без реакция, никога не трябва да го люлеете, или да го държите с главата надолу, за да го насърчите да диша.

 Мит е, че тази практика премахва течността от белите дробове, тъй като всяка течност,  в това положение, която се появява всъщност е от стомаха. Освен това, задържането на задния край на телето поставя тежестта на червата върху белите дробове, което го затруднява  да диша и е напълно възможно да надуе белите си дробове.

Не подценявайте въздействието на трудно раждане както върху кравата, така и върху телето; и двамата се нуждаят от индивидуализирано внимание, което да им помогне да се възстановят.

Теленцата, които преживяват травматично раждане са изправени пред сериозни предизвикателства, докато се адаптират към живота извън утробата.

Американските учени посочват, че при проучване, направено между повече от 7500 млечни телета през първите им 120 дни от живота, показва, че теленцата с най-трудните раждания (родени чрез хирургична намеса) са били над 6 пъти по-склонни да умрат в сравнение с теленца, които изискват малко или никаква помощ при раждането.

Телетата с най-трудни раждания също са били 1,3 пъти по-склонни да прихванат и 1,6 пъти по-вероятно да страдат от респираторно заболяване, в сравнение с теленцата, изискващи малко и никаква помощ.

В друго проучване юниците, които са родили трудно или теленцата са извадени принудително са повече от 4 пъти по-склонни да умрат в рамките на първите 21 дни след ражданията, в сравнение с юниците родили теленцата, самостоятелно.

При Холщайните  е по-вероятно да се получат по-тежки раждания в сравнение с  Джерсей и юниците, първотелки се нуждаят от повече помощ (19%) от кравите раждащи 2 или 3 близнаци. При юници трудните раждания главно са поради размера на плода, докато феталните случаи при възрастните животни са в следствие на неправилно разположение на плода или други причини свързани с майката.

Теленцата, които при раждането са изисквали всякакъв вид помощ, трябва автоматично да се считат за „изложени на риск“, дори ако изглеждат здрави.
Теленцата от трудни раждания вероятно имат хипотермия (намалена телесна температура); ниско съдържание на кислород в кръвта.

Теленцата от трудните раждания обикновено са по-малко активни и имат намалена сърдечно-дихателна функция в сравнение с телетата, родени по естествен път. Това се отразява на редица телесни системи и последваща имунна функция.

Но тези теленца могат да бъдат подпомагани по следните начини:

Насърчаване на дишането:
– изчистване на ноздрите от слузта и други мръсотии с чистата слама,
– поливане с ледена вода по главата и търкаляне на теленцето по корем,

всичко това може да помогне на теленцето да изчисти дробовете си и да започне нормално дишане след трудно раждане.

Затопляне и стимулиране:
– Охладените теленца дишат слабо и се нуждаят от изразходване на енергийни резерви, за да регулират телесната си температура, което ги убива допълнително.
Използвайте чисти, сухи кърпи, за да изсушите енергично теленцето. Някои фермери също използват сешоари за коса, за да изсушат косъма.

Доставяне на коластра:
– Хранете теленцата с чиста, висококачествена коластра възможно най-бързо след раждането.
За теленцата от Холщайн (черно шарено) препоръчителният обем на дозата е 4 л. Повечето теленца с трудни раждания трудно започват да сучат от бутилка, така че доставянето на коластра през хранопровода се налага често (дренчиране).

Теленцата с лоша респираторна функция и трудно доставяне на кислород до тъканите също абсорбират колостралните антитела по-малко ефективно. Затова си струва да осигурите допълнително хранене с коластра през първите няколко дни от живота.

Освен антитела, коластрата е отличен източник на хранителни вещества, хидратация и топлина на тези стресирани теленца.

Лечение на ацидоза:
– Повечето трудно родени теленца имат по-високо от средното ниво на метаболитна и респираторна ацидоза. За тези, които изглеждат слаби, депресирани и летаргични – трябва да се прилагат балансиращи течности или от обучен персонал във фермата, или от ветеринарен лекар.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here