Кравите се нуждаят от красив сън

Времето, прекарано в сън, може да засегне здравето на кравите, производството и благосъстоянието им повече, отколкото осъзнаваме.

Значението на комфорта за кравите, тяхното поведение и дълголетие, в момента са най-обсъжданите въпроси, свързани с отглеждането им в днешно време. Съвсем наскоро, учени от  шведския университет по селскостопански науки, и университета в Хелзинки, установиха, че кравите прекарват голяма част от времето лежейки, което всъщност си е направо спане.

Разбирането на съня, при млечните крави, може да доведе до анализ  върху стратегии, които насърчават или пречат на съня. Това може да измества фокуса на времето, свързано с качеството, а не върху количеството, тъй като вероятно има връзка между времето за лягане, съня, здравето на кравата, благосъстоянието и производителността и.

Етапите на съня

Изследователите от университета в Льбек, определиха съня, като състояние, когато съзнанието е намалено. При кравите, сънят е разделен на сънливо, нерапидно движение на окото (NREM) и бързо движение на окото (REM)..

Възраст и лактация

През 1972 г. изследователи от националното ветеринарно училище във Франция са първите, които проучват съня в млечните крави, чрез хирургично имплантирани електроди в черепа. Те определят, че млечните крави прекарват 10 до 12 часа в легнало положение, от които четири часа са прекарани в сън и почти осем часа са будни. По-нови проучвания показват, че кравите, които се отглеждат оборно, имат дневен модел на сън, което означава, че повечето от съня им се появява през нощта, когато плевнята е най-тъмна и тиха.
Изследователи във Франция са установили, че кравите могат да постигнат NREM сън даже и прави, но REM съня може да бъде постигнат само когато те са легнали. Същото важи и за преживяването; кравите могат да се включат в NREM съня докато преживяват, но не и в REM съня.

Не само моделите на съня се различават по възраст, но има различия и между етапите на кърмене. Изследователите отбелязват, че кравите в ранна и пикова лактация, спят по-малко в 24-часов период от кравите в сухия си период. Едно възможно обяснение за това е, че когато кравите прекарват повече време в хранене, има по-малко време за други дейности, като например сън.
 Сънят помага за изцелението

Сънят вероятно е от решаващо значение за благосъстоянието на кравите.
Дори и няколко часа лишаване от сън, повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и обикновена настинка при хората. От гледна точка на млекодайните животни, лишаването от сън вероятно ще промени имунната функция, причинявайки на кравите изменения в различни  ресурси от производството.

Степента на разполагане, дизайна на щандовете и социалната йерархия са само някои от факторите, които могат да повлияят на времето, което лежат кравите на легло, но все още не е установено, как тези фактори оказват влияние върху съня.
Тъй като данните продължават да се надграждат върху значението на съня, в управленските решения трябва да се вземат предвид стратегии, които могат да подобрят здравето, благосъстоянието и цялостното  им производство.
източник:gva.be

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here