Ние коментираме вашите коментари: Новини от НСГБ: още за дневниците

Поместеният  материал 

ДНЕВНИЦИТЕ на животновъдите

както и очаквахме, предизвика голям интерес сред фермерите, защото всеки е писал дневници до полунощ.

Първият въпрос ни зададе г-жа Мария Николова – фермерка от Плевенска област: направила съм си в електронен вариант, на почти всички дневници, които се изискват. Работи се с тях много лесно, информация получавам веднага и така много по-лесно се управлява фермата, отколкото с многото тетрадки и листи. Въпросът ми е – комисията ще признае ли тези дневници на електронен носител.

Отговор от НСГБ: поне засега проверяващите не признават такива дневници и съответно ще бъдете санкционирана. На наши въпроси, относно това, отговорът е, че на електронния дневник нямало как да се сложи подпис и печат. Така че, всичко на хартиен носител.
Ако природозащитниците разберат, колко много хартия и гора се хаби за безкрайно ненужните тетрадки /все пак те не произвеждат мляко и месо/ веднага ще забранят това. В бюджетите на много ведомства към Мзх се залагат големи суми за програми, софтуери и още куп електронни помагала. Би трябвало да няма проблем този въпрос да се реши също. Който може да работи на компютър, да си води дневниците там, който не може – да пише.

Причината за участието на печата в проверките е още по-интересна. Преди доста години имахме общ проект с германски партньори и у нас, и ги накараха да си направят печат. До тогава германците не бяха виждали и печат. Направиха си и го слагаха където намерят за добре. Направо печата си беше играчка за тях. Фермерите нямат време за игра.

Хартията която се хаби и не щадим горите, също би се икономисала. Скоро бяхме в един германски офис и поискахме да ни направят едно копие. Колегата го направи, но преди това влезе с парола в принтера и ни каза, че разполага месечно само с 200 листа хартия и трябва да се помести в тях. Така че, всичко човекът си правеше на компютъра. Този въпрос, относно електроните справки забравихме да повдигнем в нашето писмо, но при обсъждане на проблема дневници – ако Мзх го вкара в дневния ред на някое заседание, ще им бъде поставен.

Г-н Павлин Антонов – фермер месодайно говедовъдство коментар: Годината е 2022, а ние още молим за хартиени дневници вместо програмно осигуряване.

Аз лично вкарвам всички събития в Google calendar. Безплатно, супер удобно е, на телефона ми е по всяко време за въвеждане и справки и лесно програмирам, напомняния за последващи действия. Ако е нужно, ще пратя указания за колегите как да си водят записи в Google calendar. 

Вторият въпрос, по-скоро предложение, направи фермерът от Бургаска област – Господин Иванов: наистина липсата на образци за дневниците е голям пропуск. Истина е също, че многократно сме искали това. Освен наличието на дневника   за представянето му пред комисията, той трябва да се води по някакви правила. Това също трябва да ни се обясни, от тези, които го искат. Проверяващите преди да тръгнат на проверки минават курс по обучение за проблемните въпроси. Би трябвало и ние, фермерите да бъдем обучени при попълването на дневниците.
Понеже аз си попълвам дневниците съм наясно, че  това трябва да се случи – обучение, колкото и наивно да звучи. Също така проверяващите от различни институции да сверяват часовниците помежду си. При представянето на един дневник, който се проверява от различни институции, едните ме хвалят за доброто попълване, другите ме критикуват, че имало пропуски. Дребни работи на пръв поглед, но при проблем тези папки ни изкарват от равновесие няколко дни, а то се отразява на работата ни.

Отговор от НСГБ: г-н Иванов, ще имаме в предвид вашето предложение, ще го предложим при евентуално обсъждане на този въпрос на ниво министерство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here