NOVA NEWS тв: Димитър Зоров – От 40 до 75% се оскъпява сиренето от производителите до магазина

Цялото интервю може да гледате: ТУК

Димитър Зоров: за цената на сиренето и кой трябва да слуша

Инж. Димитър Зоров е и председател на Националния съюз на говедовъдите в България и е ясно, че  и производството на мляко е другата голяма задача на фирмата му. Също това подсказва, че е на „ти“ с материята производство, преработка и търговия.

Няколко изречения правят силно впечатление от изказването му:

Газът се вдигна четири пъти, шест пъти се е вдигнала цената на азотните торове. Към момента не виждаме компесаторни механизми. Сега предприятията работят на загуба, потреблението пада, не се продава на реалната себестойност, но това е решение на всеки собственик. Хора, които не са излизали от кабинетите си, трябва да се вслушат в хора, които се занимават с реално производство 365 дни и им изкарват заплатите”, заяви още Димитър Зоров.

Млечните предприятия са пред колапс, те натискат фермерите, които затварят, селектирани животни отиват на кланицата. В един момент ситуацията става безнадеждна. Българският животновъд става неравностоен спрямо останалите страни, където субсидиите са различни, ДДС-то е различно.

 От 40 до 75% се оскъпява сиренето от производителите до магазина. 12 лева е реалната цена на килограм сирене сега. Ако ДДС стане 9% за стоките от малката кошница, цената на сиренето няма да падне, но ще спести предстоящо увеличение. Никой не може да каже каква ще е цената на сиренето през юли”, това каза в “Офанзива“ по NOVA NEWS Димитър Зоров.

 

Цялото интервю може да гледате: ТУК

източник: нова нюз

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here