Голяма, малка, семейна или индустриална е фамилната ферма на братя Матеви от с. Климент

У нас е голям спор, коя е малка, голяма и средна ферма. Коя е семейна и коя индустриална. Сякаш на днешния ни хал това е най-важното.

Така че, не можем да определим каква е фермата на братя Мариан и Янко Матеви от Карловското село Климент. Тя е и средна, и семейна, ако искате и индустриална.

Най-напред няколко думи за село Климент. То е все още едно от малко „живеещите“ и „работещи“ села у нас. Улиците чисти, комините пушат през зимата, на кафенето има хора, има и супермаркет. Дори и пощата работи.
За това може и да допринасят земеделието и животновъдството и още няколко фирми за производство на стоки. В селото има читалище и където се развива художествена самодейност, в която активно участва и един от братята – Янко. Танцовият състав е ходил  дори до Франция.

Но да се върнем във фермата. Началото е много интересно. Тогава братята работят в едно от десетките промишлени предприятия в Карлово. През 1989 г се ражда първото дете на Мариан. Всичкото хубаво, но кризата вече е започнала и се оказва, че е трудно да се осигури мляко за детето и  семействата. Тогава двамата братя купуват първата крава – селска крава, но с хубаво име КИБЕЛА – в митологията това е името на майката на траките. Не само името е подходящо, а и самата крава се оказва доста дашна на мляко и  с лесно заплождане. Идва закриването на предприятията и братята решават да се занимават с говедовъдство – нали вече имат опит с Кибела.

Купуват десетина крави и десетина телета за угояване. Следва купуването на един краварник от кооперативното стопанство и започват големите „мъки“.  Постепенно без да бързат, най-напред подменят селските крави с тогавашните Черношарени. Следва закупуване на женски телета от ЗИ Стара Загора.
Преди две години купуват, чрез Геномика ООД – Сливен десет юници. Доволни са от тези животни и решават при следващото заплождане да използват сексирана семенна течност.
Юниците, вече крави, са като на картинка. Разбира се, с една са имали доста проблеми, но се оправила. Използват /не казвам съвременни методи за заплождане/ синхронизация на еструса и  услугите на един от най-добрите специалисти в тази материя д-р Красимир Колев.

Докъде стигнаха след близо 30 години работа в говедовъдството.
Първото и най-важното – децата на братята пораснаха благодарение на млякото на кравата Кибела и сега работят във фермата. По почина на германските фермери, момчетата си имат и малък бизнес, за които се грижат само те. Едното момче се грижи за малка зеленчукова градина, другия има задача да угоява група телета, а третия отглежда няколко прасета само за домакинството. И тримата обаче ежедневно са в говедовъдната ферма и всеки има определени задачи.

Броят на кравите вече е 91, има изградена хранителна пътека на открито със сенници, торохранилище, трактори и друга техника, разбира се доилна зала. Първата е купена втора употреба и в момента на посещението ни се монтираше нова. Изградена е една от секциите на модерен обор.

Проблеми колкото искаш. В момента високите цени за всичко и недогонващите ги цени за млякото. На въпроса – защо не се откажат, единият брат – Мариян, ни отговориха така:
– Тук всичко е резултат от нашия труд през последните 30 години. Момчетата израснаха тук и както виждате вече са мъже и са пак тук.
Освен за фермата обработваме и над 1500 декара земя. Кравите дават, но искат и да хапват. Каквото сме спечелели сме инвестирали тук. Където и да се обърнете виждате пачки от по 200 000 лев и повече. Ето двата трактора, раздаващото ремарке, хранителната пътека, доилната инсталация, секциите на новия обор. Прибавете и сенажа, който правим в момента. Как така с лека ръка да захвърлим няколко милиона лева. Какво ще правим. Ние сме свикнали да си произвеждаме и млякото и месото.

 И следва големият въпрос. Как да запазим тази и подобни  фермери, как да им помогнем да оцелеят във времето, когато килограм фураж вече струва повече от килограм мляко и 500 гр минерална вода. Все пак децата не пият минерална вода, а мляко. Пожелаваме успех на голямата фамилия Матеви.

Мишо Михайлов
Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here