Пие ви се бира – веднага си налейте една чаша

Според проучване, проведено в Испания, редовната консумация на бира предпазва костите от вредното въздействие на времето и околната среда, като не им позволява да станат чупливи.
Проучването установило, че жените, които редовно пият бира, имат много здрави кости и страдат по-малко от остеопороза. Винаги е било известно, че високите нива на силиций в бирата забавят процесите, водещи до постепенното разрушаване на костите, и стимулират образуването на нова костна тъкан.
Бирата е богата също на фитоестрогени, промишлена версия на естрогените, които поддържат костите здрави. Костите са съставени от много влакна, минерали, кръвоносни съдове, а в здравите кости между съставните им елементи има малки
пространства.
Изследователите са интервюирали близо 1700 здрави жени, чиято средна възраст е 48 г., за техните предпочитания към напитки. След това участниците са направили ултразвуково сканиране на ръцете, което показало, че костите на жените, посочили като любима напитка бирата, са много по-плътни и по-здрави.
Сканирали са само ръцете, защото костите на пръстите са едно от първите места в човешкото тяло, по чието изследване може да се съди за наличието или отсъствието, както и за ранни признаци на остеопороза (заболяване, което води до постепенно
разрушаване на костите).
Тези, които пият няколко глътки бира на ден (учените ги отнасят към категорията на малко пиещите бира), са на равна нога с тези, които пият умерени количества бира, тъй като експертите са потвърдили, че дори малки количества от напитката
укрепват костите.Испанските изследователи отбелязват, че силицият играе основна роля във формирането на костите, а бирата от своя страна е основен източник на силиций в конвенционалните диети.
Три милиона британци страдат от остеопороза. Това е най- често срещаното заболяване сред жените, които са преминали менопаузата..

източник: nrc.nl

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here