Михаил Михайлов – Субсидиевъдство – това ли е манталитета на животновъдите

Едно изказване, на зам-министър Неков, пред Комисията по земеделие, предизвика много коментари при животновъдите. Много от тях не са съгласни с определянето им като субсидиевъди, нито пък искат някой да им променя манталитета.

Все пак трябваше и някой да направи коментар по това, за да се разбере дали министерството ще води борба за промяна на манталитета на животновъдите или ще отдели следващите четири месеца за реална помощ на животновъдите.

Искам да започна с думите на Радой Ралин, казани преди много години, вероятно по подобен случай, но при друг политически модел.

„О, НАША ДРАМА
Ний дадохме по теб толкова лева
И даваме толкова насоки.
Но май „ Многострадална Геновева“
Проблеми има много по-дълбоки“

С тези четири реда, мисля, че се намира и отговора, относно изказването на г-н Неков.

– „Цялата дейност на ръководството на аграрното министерство през изминалите 4 месеца се върти около ефективността на средствата, които трябва да бъдат оползотворени. Това е борба и с манталитета на самите земеделски производители, които виждат селското стопанство като едни субсидии. Раздаването на неефективни средства се нарича субсидиевъдство“.

Колкото и елегантно да е казано, не може под един знаменател да се слагат на едно място, тези които инвестират в база, производство и стават роби на фермите си, и тези – определено има такива, които само вземат субсидии.

Това го казват с години фермерите с променен манталитет, доказано на терена. За да има субсидиевъдство, значи контролът е занижен или въобще го няма. Все пак контролът не го правят фермерите. Правят го „белите якички“, макар и да са на заплата при фермерите с променен манталитет (които произвеждат и носят пари на тази държава).

Вместо да говорим за манталитет направете си проверките и ще разберете кой-кой е. Имаме 50 000 ферми в страната и поне 5000 проверяващи. Падат се по десет ферми на човек.

Имаме стотици ферми, в които субсидиите са използвани по назначение. Няма как да стане без да дадеш няколко десетки хиляди за да се регистрираш по чл.137. Всичко друго направено във фермите струва по 200 000 лв досега – трактор, шаси, фуражораздаващо ремарке, доилна инсталация, ако искате дегиталното управление и робота за доене. Как мислите г-н Зам.-Министър, един фермер получил ли е толкова много субсидии.

Съвсем правилно казвате, че това „не са европейски средства, които трябва да бъдат усвоени и да се интересуваме единствено от загубите, а на нас основния ни приоритет е къде ги инвестираме тези средства и дали те водят до добавена стойност.“

Остава обаче да кажете как фермерите да покрият загубите, които носят от несправедливите цени на млякото. Много добре се знае, че себестойността на млякото изпреварва продажната цена. Единственият източник за покриване на тези загуби е да се използват субсидиите. Нямаме други инструменти.

Също така не споменавате хилядите левове кредите, които са взети за усъвършенстване на фермата, тези пари нали трябва да се връщат. Затова и фермерите непрекъснато настояват да им бъдат изплащани помощите в срок. Защото банката не чака. Не я интересува нито проверки, нито бюджет нито ЕС.

И едно пояснение за самите субсидии. Защо трябва да се смята, че субсидиите трябва да се инвестират, че дори да достигнем до принадена стойност. Субсидиите се дават за извършване на определени дейности от фермера. За да се изпълнят поетите ангажименти фермерите харчат пари, парите от субсидиите. На практика те ги инвестират – почистване на пасища – как ще се оправят тази година при високите цени на нафтата, един господ знае. Но проверяващите идват с метърчето и мерят тревата и бодилите.
При всички други мерки фермерите имат разходи, които някои път надминават самата субсидиия.
Следват данъка, има такъв, да се знае, негативен резултат от проверка също намалява субсидията, минимален пропуск в попълването на документите също, неизпълнение на поет ангажимент – следва редукция с наказание на субсидията. Хайде да не гледаме на субсидията, като сума поднесена в тава на фермера да си купи джип или да отиде на Малдивите.

Интересното е, че четири месеца се въртим около едни пари, за които се знае, че ако остане нещо от тях, фермерът ще ги даде да покрие загубите.

Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ внесе материал в Мзх, в който се вижда, че себестойността на кг мляко е от 1.34- до 1.52 лв за различните ферми.
Как бихте отговорили, с какво ще покрие тази разлика фермерът -с де минимиса ли, или с ковид мярката. С първата помощ може да се изхрани една крава 3 дни, а с другата десетина дни.

Може би по-полезно щеше да е тези четири месеца да бяха направени програми и мероприятия за борбата с горещините, те вече са при нас. Подготовка никаква, дори поливна вода няма в някои райони.
Следва изготвяне програма за установяване разходите при производството на кг мляко.

Всеки ден фермерът трябва да знае себестойността на млякото.

Всеки ден имаме промяна на цените на фуражите. Създаване инструменти за поддържане баланса себестойност -цена на млякото.

НСГБ внесе писмо, относно информацията, която се иска от фермерите – образци на дневниците и преминаване на електронен носител на информацията. Ще бъде внесено и предложение относно проверките. Подобряване информацията, създаване на анализаторски екип по отношение въпросите в животновъдството. Започване работа по роботоризиране на фермите, поставяне на фотоволтаици на покривите понижаване температурата в оборите и още, и още и още.

Всичко това го има в манталитета на нашия фермер.

За в случай, че сте забравили:

МАНТАЛИТЕТ – Начин на мислене, обусловен от степента на културното развитие на отделния човек.

Господа управляващи, не закачайте манталитета на фермерите, те не са роботи и все пак да се знае, че именно те са ви работодателите. Не ги дразнете, макар и елегантно.

И си позволявам да завърша с няколко строфи отново от Радой Ралин

Хляб наш насущнии
Дай ни го и днес
За да сме послушни-
Имаш интерес

Михаил Михайлов – Изп. Директор НСГБ

26 КОМЕНТАРИ

 1. Предполага се, че сте предприели съответните действия към изпълнителната власт, защото ФБ няма да реши проблема, въпреки че може да промени в известна степен общественото мнение

 2. Много точно казано. Чисто субсидиевъдство. Същото го има и при зърнарите,но там е с много изсукване на ръцете. Едни си вземат парите от субсидиите,че и рента чакат,а глупака блъска ли блъска

 3. Големи глупости написани. Самото министерство все още не променя наредба 3 за директните плащания, в която е позволено обработваеми земи да се заявяват за субсидии като ливади без животни. Особено в планинските райони с непродуктивните земи. Първо да си оправят наредбите по които раздават субсидии на хора само заради едно косене и тогава да ми обясняват за субсидиевъдството. Защото нечестните и несправедливи наредби създават нечестни производители.

 4. Нашите породи овце и говеда за какво друго стават ако не за субсидии
  Родопско късорого .сиво Искърско
  Каракачанската овца

 5. Ако вярно го е казал ще му …………..Защо тровят народа с ГМО еврейски храни, а нашата плодукция месо ,мляко се изкупуват на безценица. Защо не се захват с този проблем за да можем да си реализираме продукцията.

  • Али Палов Дащото от години е обявена война на човечеството от група сатанисти в щатите, война най-вече срещу белия християнин в Европа, а в България най силно се чувства по понятни причини

 6. Отличен коментар г-н Михайлов🤗🤗 Няма да разберат”чиновниците”😣 Убеден съм🤗🤗 Отрасъла се опитах да обясня,че е в колапс,но само по “ехидните” им усмивки разбрах,че е безсмислено😣😣 Аругантната им неспособност няма да помогне😣😣 Няма да донесе “Промяната””😣😣

 7. Тогава да спират субсидията на всички и земеделци и животновъди, да отпаднат всички глупави изисквания и всичко ще се оправи. Който е само за субсидии ще приключи дейност, а реалните ще останат. Ще има пасища и свободна земеделска земя за всеки, който наистина иска да работи и произвежда качествена храна за родината си.

 8. В това министерство, и тази комисия, по земеделието.. Все невежи.

 9. Абе кретен за какви проверки говориш Мислиш ли че някои ще проверява хората с по хиляда животновъдни марки в куфарчетата.Всичко ще рефлектира върху на дребните които са затънали до шия в работа по фермите и се чудят как да се оправят с ценовия шок и спекулата с горива и фуража.На не тях ще търсят кал под ноктите и ще ги глобяват за паднали марки и за всевъзможните глупости по закона за Ветитинарно медицинската дейности Затова ни на е на това дередже животновъдството защото на хората които реално бачкат държавата ако даде нещо с едната ръка дава с с другата два пъти повече взема Байгън от субсидии и компенсаций като за жълти стотинки ще те правят на маймуна.

 10. Абе кретен ?За какви проверки говориш Мислиш ли че някои ще проверява хората с по хиляда животновъдни марки в куфарчетата.Всичко ще рефлектира върху на дребните ,които са затънали до шия в работа по фермите и се чудят как да се оправят с ценовия шок и спекулата с горива и фуража.На не тях ще търсят кал под ноктите и ще ги глобяват за паднали марки и за всевъзможните глупости по закона за Ветитинарно медицинската дейности Затова ни е на това дередже животновъдството защото на хората, които реално бачкат държавата ако даде нещо с едната ръка сс другата два пъти повече взема Байгън от субсидии и компенсаций, като за жълти стотинки ще те правят на маймуна.

 11. Браво Михаил Михайлов другия път пиши как ветеринарните лекари защитават животновъдите в населените места .никой не отговаря на звмд.защо им е дадена регистрация по чл.137 те нямат право да отглеждат животни в населените места над допустимия брой.

 12. Браво много точно казано благодаря че ни защитавате пред тия ”кожодери” гн. МИХАЙЛОВ

 13. Благодаря Ви господин Михайлов за точния анализ! Точно за млечното говедовъдство се “губят едни 70 _80 стотинки на литър произведено мляко толкова е разликата между произведено и реализирано което трябва да ни се даде като тези 25ст на литър бензин/дизел само така може човек да усети собсидирането!

 14. Много хубав анализ , много точни думи господин Михайлов … и за месодайните е същото … честните хора нищо не печелят никога …. сега се радвам на проверките дано отидат на всякъде ….

 15. Да.но когато се осазнае това РОБСТВО може да е много мноооого късно

 16. Да спре парите за пасищата и ливадите и тогава ще видим койса субсидиияджите

  • Димитър Илиев Точно на тези, които са сложили ръка върху пасища и ливади на тях трябва да се промени манталитета, както казва зам.министъра.

  • Димитър Илиев Е ние с истинските животни що да не получаваме за пасища и ливади? На тази скъпа нафта що да не помага субсидията за прибиране на грубия фураж? Че и тревна смеска сеем.

   • Милена Раева абсолютно сте права. Ние с мъжът ми сме на същото мнение и положение.

   • Изабела Ангелова трябва да се борим здраво срещу тази идиотщина. Все по малко земя имаме заради този проблем.

 17. Браво г-н Михайлов вие решихте на стари години да се пробвате и литературата явно подтикван от вашата съратничка даскалицата по български език.Чудя се на акъла на тези хора дето ви приемат като защитник на техните интереси и си мисля ,че това се дължи по скоро на развитият стокхолмски синдром .Вие сте изпълнителен директор на съюза на говедовъдите назначен от Д.Зоров палача на българското животновъдство.Вие обслужвате интересите на Зоров който представлява и двата бранша и когато трябва да преговаря за цената на млякото той преговаря сам със себе си . Вместо да се вайкате и да ликвидирате животните си и фермите не е ли по нормално да си направите нова структура която да ви представлява и да ви защитава интересите защото тази на Д.Зоров и на М.Михайлов видимо ви ликвидира .С какво ви помогна М.Михайлов като измислен експерт??? Ето това помислете .Видимо с нищо след като кравите стигнаха до 200 000 и овцете вече са под 600000 .Сега е момента да им видите сметката защото нямат подкрепата на Б.Боросов. Сега е момента да се направи една национална земеделска камара от експерти която да ви представлява защитава и помага в производствената ви дейност защото сами няма ка да го направите.Ако идеята ви допада може да ме потърсите и да го обсъдим.Камарата ще представлява само МАЛКИ И ДРЕБНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ КОИТО НЯМА КАК ДА СЕ СПРАВЯТ САМИ.Големите и какъвто е Д.Зоров няма как да представляват вас малките и дребните и вие се убедихте сами след като за 33 години дадохте курбан 600000 животновъди.

  • Йордан Малджански Господине, господине вие определено не сте наред. За пореден път се убеждавам в това. Как може да плюете по Мишо Михайлов като почти всяка седмица му звъните да му търсите съвети, да се консултирате с него, да споделяте къде сте били, какво сте направили. Просто ви е яд и завиждате, че хората – не от медиите, а истинските фермери, не ви търсят вас, не ви канят по професионални форуми и семинари …. и като си помисля, че това е поредното ви плюене по Мишо, и след няколко дни пак ще му звънете да му искате поредното становище по даден въпрос, ще използвате в поредното си изказване наши материали, ще цитирате думи на точно този Михайлов, който продължавате да плюете където ви падне … ето за това са ви блокирали от повечето групи или не ви пускат изказванията ви …. просто няма нужда човек да говори нормално с вас …. вие сте патологичен случай ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here