Колко важна е водата, ще стигне ли

От няколко години започна да се поставя въпросът за изразходването на водата. Този въпрос става още по-важен след започналото затопляне на климата, за което се уверихме през последните години. Ясно е едно, че от тук нататък водата ще я издигаме на пиедестала и ще започнем  по-дълбоко да бъркаме в джобовете си за нея.

Колко вода се използва докато продуктът стигне до рафта?

За отговора обикновено се използва „виртуална вода“. Диференцираната гледна точка си заслужава.

Според  Water Footprint Network, за да получим 1 чаша кафе са нужни 132 литра вода, за 1 чаша мляко – 255 литра, за 1 килограм царевица – 1222 литра и за 1 килограм захар от захарна тръстика  – 1782 литра.

На първо място в списъка – и поради това често критикувано – е говеждото месо. Твърди се, че за един килограм говеждо месо са нужни  средно 15 415 литра вода. Според WFN, тези литри – 15 415 литра, се състоят от 94% зелена, 4% синя и 3% сива вода средно по света.

И тук си струва да се разгледа по-отблизо как е съставена тази вода.  Има три различни категории: зелена вода, синя вода и сива вода.

Сивата вода се разгражда, тя вече не може да се използва като питейна вода. Освен всичко друго, тя се и консумира при преработката.

Изкуственото напояване попада под синята вода. Това са подземни води, вода от езера или реки. Източването  на големи количества вода от водните басейни може да причини големи проблеми. Примери за това са изчерпаните запаси от подземни води в районите с интензивно отглеждане на зеленчуци в Испания или почти пресъхналото Аралско море, от чиито притоци вода се взема за памучни насаждения. В оборите водата, използвана за почистване и поливане, се счита за синя вода.

Зелената вода е дъждовна вода. Остава в естествения цикъл. При говеждото месо тази вода е включена, защото е необходима за растежа на растенията – т.е. за производството на фураж за добитъка.

 Интензивното угояване на говеда с много концентриран фураж води до по-ниска виртуална консумация на вода от екстензивната паша.. Проучване  от 2014 г. също показва, че органичното говеждо месо за пасища изисква около три пъти повече зелена вода в сравнение с конвенционалната производствена система.

Според изследователите това се дължи на двойно по-дългия период на угояване и по-високата нужда от фураж – поради по-ниската консумация на концентриран фураж.

Източник: WFN

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here