Съседите го решиха: 73% от предоставените средства за земеделието ще са за животновъдите

Поредната среща на бранша от животновъдството на Гърция с ръководството на Министерството на земеделието, завърши с уверения от негова страна, че много от предложенията на животновъдите вече са приети. Най-големия успех е, че 73% от предоставените средства за земеделието ще бъдат насочени към животновъдите през периода на ОСП 2023-2027 г.

 Министерството на земеделието,  приема кравите да бъдат подпомогнати със 140 евро на животно.  Не са приети предложението за подпомагане телетата за угояване. За сметка на това, на ремонтните женски животни /юници/ обаче ще се осигури  субсидия от 500 евро.

Също така за укрепване на сектора ще има нови мерки за следващия програмен период:
1. Равностойно разпределения на средствата за всички говедовъди и приоритет на младите животновъди.

  1. Електронно маркиране с подкожен чип и ушна марка за премахване на изкривявания в системата..
  2. Раздаване на пасища само на тези, които имат животни.

Организации  искат и „увеличението на помощите за овце и кози, от 12 евро, които са в предложението на Министерството, да станат  на  20 евро за животно. Иска се подкрепата на всички сектори на животновъдството със 150 милиона евро. Също така помощта да се дава на животно, както направиха испанците”.

“Намаляването на стадата обаче е голямо и през следващите месеци в кланиците ще се докарват още по-голям брой животни и проблемът  с намаляването на млечността ще стане видим”- казват от бранша.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here