Топлинният стрес и плодовитостта при кравите

Този материал ни е предоставен от KI SAMEN – най-голямата частна станция за осеменяване в Нидерландия. Благодарение на тясното сътрудничество между центърът за осеменяване и съседната развъдна и млечна ферма, можем да видим резултатите от развъдна програма веднага.

KI SAMEN се ангажира с разпространението на генетиката на говедата по целия свят. Нейната  философия по отношение на генетиката се основава на доказано практическо развъждане.

Кравите обичат температури между -5°C и 15°C. При температура над 20°C и влажност 60-80% кравата вече страда от жегата.

Колкото е по-висока  температурата, толкова повече енергия използва една крава, за да се охлади. Така че по същество, кравата се нуждае от повече храна от обикновено, за да получи тази енергия. Въпреки това, когато кравите са „горещи“, те ядат по-малко. Това може да доведе до подкиселяване на търбуха, намален добив на мляко, по-лошо качество на яйцеклетките и по този начин намалена плодовитост.

По време на топлинен стрес множество фактори за управление, като вентилация, канализация, безопасна питейна вода и охлаждане, предоставят възможности за облекчение и за смекчаване на топлинния стрес, където е възможно.

Разсейване на топлината: издухване и пръскане

Кравите не могат да се потят.  Когато температурата е над 18-20°C, използвайте вентилатори, за да раздвижвате колкото е възможно повече въздухът над кравите. При още по-високи температури се препоръчва „душ за крави“, с който кравите (за предпочитане зад оградата за фураж) се пръскат и мокрят. Изпаряването на тази вода им позволява да отдадат още повече от топлината си на въздуха.

Сканирайте кравата след период на топлинен стрес

Изглежда, че това е повтарящ се ритуал: повече близнаци се раждат от 11 до 12 месеца след период на топлинен стрес. Не се учудвайте, но сканирайте кравата редовно по време на проверката за бременност. Това означава, че ще сте по-добре подготвени за отелване и можете да пресушите кравата навреме.

Специалистите по плодовитост в KI SAMEN също подкрепят и съветват животновъдите относно проверките за бременност. Поддържаме близки контакти и обменяме практически съвети всеки път, когато решите да ни потърсите.

Нашите партньори – KI SAMEN

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here