Фермерите: Ферма Матеви – пъзелът е сглобен

Отново сме в семейната ферма Матеви в гр.Меричлери. И отново ни изненадват с нови неща във фермата.
Този път имаме изграден само едни навес, отново по проект на фермерите. Простор и много въздух за животните. Лесно почистване, лесно зареждане на фуражите, сянка по всяко време. Може би най-интересното в този навес е уредбата за плашене на гълабите. Докторът – Кирил Кирилов, който е работил 17 години в гръцка ферма, е използвал там тон колони, за да плаши гълъбите. Разбира се, подбрал е звуци, които издават орлите и другите грабливи птици. Така че сега и тук, гълъби няма, а само от време на време се чува „песента“ на орлите. Кирилов ни каза, че е чел, че симфоничната музика успокоява кравите, дори вдигала млеконадоя и смята в най-скоро  време да замени крякането на орлите с известни музикални изпълнения.

Рекорд за говедовъдна ферма “Матеви”

Рекорд за говедовъдна ферма “Матеви”

Много пъти сме писали, че влизайки в офис на канадските говедовъдни организации, първото нещо, което се вижда на стената, това е един сглобен пъзел и под него пише ТЕАМ, което на български означава – всички заедно можем повече. Именно такава картина трябва да се появи в офиса на ферма Матеви. Защото тук отборът съществува и пъзела е сглобен.

Другото нещо, което се е променило, това е девиза, който ни каза Киро – отговорност и постоянство. Старият девиз бе –

Мъдростта, младостта и професионализма побеждават

Мъдростта, младостта и професионализма побеждават

И двата девиза звучат малко по социалистически, ама важни в случая са резултатите.

Най-напред за отбора. Кирил Кирилов е взел управлението на фермата по отношение репродукцията, лечението и храненето. Стефка Кехайова преди три години идва във фермата направо от струга.
– “Сега мога да ú имам пълно доверие за всичко, което се прави във фермата. Стефка отговаря за работата в доилната зала и писането на десетките дневници. Също така може да замести при нужда доячите”.

Третата фигура във фермата е механизатора Веско Стоилов, човека който приготвя храната за животните  и обслужва животните.
За счетоводството отговаря Златимира Матева – внучка на „големия“ бос Паско Матев. Всъщност той е „играча“ в сянка, който вижда всичко, смята всичко и умело направлява младите.
Внукът Мирослав Матев пък е лицето, което се занимава с институциите, договорите, „разузнаването“, осигуряването на фуражите  и всичко свързано с функционирането на фермата.
Има и още двама „играчи“ в този звезден тим, които се сменят или гонят от играта в различен период, но то зависи от тях –  разбрахте, че става дума за доячите.

За новородените телета отговаря Киро.
– „Много пъти опитвах да ги поверя на един гледач. Не се получава. От няколко месеца само аз влизам при телетата. Нямам нито едно умряло. Няма да кажа цялата рецепта, която използвам при отглеждането на телетата. Основното е, веднага след отелването да се дадат на телето най-малко 3 литра коластра. Ако не може само да ги поеме има сонда за това.
Второто хранене е вече със сухо мляко. Разбира се, най-квалитетното. След 5-6 дни давам царевица на зърно. Изваждането на телетата става на 60 дни.
Искам да кажа на младите колеги, за да си най-добрия в занаята, трябва мерак, четене и работа.
Също така, никога да не се губи връзката с Тракийския университет или друг институт. Много съм научил по патологията от доц.Иван Никифоров. По отношение на репродукцията и геникологията работя по схеми на проф. Наско Василев. Сега консултант във фермата e доц. Фасулков. За три години заедно успяхме да минем заплодяемост от 75%.
На последните няколко контроли относно заплодяемостта и аз не вярвах, че можем да постигнем такива резултати.
Използваме една от най-добрите генетики в света. Работим с Канадските бици Троян, Делта Бета, Делта Джейн и др., доставяни от фирмата на Тодор Арбов. Същият ни е дал много съвети.
От Геномика ООД – Сливен също вземаме най-доброто. Сега работим с бик Морган. Поддъражаме за доене 140-150 крави, а всичко са 180.

Резултатите (говоря за нашия екип), когато почнахме преди четири години, средната млечност от крава бе 16 кг мляко, сега е вече 30-32 кг. Дневно получавахме 2 тона мляко, сега 4 и половина тона. Наблягаме на юниците и резултатите при тях са много добри.
От догодина започваме да продаваме юници. Започваме да работим и със сексирана семенна течност, за да можем да произведем повече женски телета и да имаме повече разплоден материал за продажба”.

С тези думи Киро Кирилов завърши своя разказ за отбора, защото провеждаше синхронизация на група крави.

Г-н Паско Матев също пожела да каже нещо по телефона. – “Много работа хвърлиха младите. Аз инвестирах още повече пари. Както разбрахте резултатите са повече от добри. Но, има едно голямо НО. Аз съм вече на годинки и много не ползвам компютъра. Обичам по старому да пиша. Всяка сутрин по три часа пиша. При тези резултати, при използването на фураж, който си го произвеждаме, при върхови цени за кг мляко, които получаваме, сметката не излиза. Идва обаче момент, когато не може да се издържи и почва да мисли най-напред за редукция и след това за ликвидиране. Това ли трябва да направим. До момента няма нищо съществено направено относно подпомагане на говедовъдството. Получаваме едни пари, които сме ги дали преди няколко години и сега ги връщаме. Аз съм много години в бизнеса и пределно ми е ясно, че така не може да продължава. Време е вече, някой да седне и да предложи веднага спасителен план за млечното говедовъдство. В противен случай догодина ще си четем тези хубави неща, които са се случвали при нас, но животните няма да ги има. Въпреки това тежко заключение, ще поръчам един пъзел да закачим във фермата за да знаят всички, че нашия тим успя”.

Ние коментираме вашите коментари / Браво на екипа на ферма “Матеви”

Ние коментираме вашите коментари / Браво на екипа на ферма “Матеви”

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here