Интелигентно срещу нарушителите

Изхвърлянето на отпадъци по ливадите, пасищата и въобще навсякъде е забранено от закона. Въпреки това навсякъде в природата могат да се видят найлонови торбички, сезал, фасове, тенекиени кутии от бира и консерви. Всичко това, в известна степен се поглъща от животните и процесите са необратими и изхода е само един – летален.

Ето какво са направили от Асоциацията на фермерите – BVA в Швейцария.

Както съобщава BVA, алуминиеви кутии от бира и  енергийни напитки могат да причинят сериозни щети. Те често завършват като малки частици в консервирания фураж, като сено или тревен силаж. Острите като бръснач остатъци могат да причинят вътрешни наранявания при крави и говеда, които могат да бъдат животозастрашаващи за животните.

Новият плакат на BVA е интелигентна забележка. Той показва надгробната плоча на кравата Блюемли, която стана жертва на отпадъците. „Отпадъците убиват животните“ е посланието. Надгробната плоча гласи: “Умря в агония от парчета от алуминиева кутия”

Сдружението на земеделските производители е наясно, че плакатът е провокативен, но очевидно само провокация води до подобряване на ситуацията – се казва в комюникето. Плакатът, който има за цел да събуди хората, ще бъде поставен на над 100 места.

Източник: BVA

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here