Мастит при кравите – внимание, нужна е намеса

Разбира се, че науката не стой на едно място и всеки ден излизат нови публикации относно маститът.

Какво пише по този въпрос д-р Швагерик:
Предполага се, че клиничният мастит може да възникне и без директна инфекция на вимето.  Ендотоксините, произведени от разрастването на E. coli, особено в случай на смущения в храносмилателния тракт, предизвикват възпаление. Но дори и след унищожаване на патогените на мастит във вимето, имунната система остава нащрек за няколко дни или седмици и увеличените количества защитни клетки се появяват отново като клетки в млякото. Не на последно място, възпалението може да се появи и във всички други органи различни от храносмилателния тракт и вимето. Инфекциите на копитата, следродилното почистване на матката, чернодробните абсцеси и проблемите с чуждо тяло са наред с другите възпаления.

Мастит по кравите – икономически загуби, контрол и профилактика, с оглед получаване на качествено сурово мляко

Мастит по кравите – икономически загуби, контрол и профилактика, с оглед получаване на качествено сурово мляко

 

На този фон трябва да се вземат предвид следните фактори:

  1. Време за вземане на проби: Когато “коли-маститът” приключи, т.е. вимето отново произвежда нормално мляко, организмът все още трябва да се справя с разграждането на ендотоксините за дълго време. Броят на клетките остава повишен за дълго време. Освен внимателно хранене и, ако е необходимо, стабилизиране на храносмилането и борба с възпалението, вимето не се нуждае от допълнително лечение.
  2. Постоянни нови инфекции с микроби със слаба имунна система – стрес и/или високо зародишно налягане: Инфекциите не водят до клиничен мастит, тъй като имунната система се бори с микробите в цицките. Въпреки това, защитните клетки трябва постоянно да се изпращат към входния портал, броят на клетките остава висок, но патогените вече не се откриват. Елиминирането на стресовите фактори може да помогне.
  3. Понякога причината са микоплазма или други редки патогени, които не са включени в рутинния преглед. След това, ако има някакво подозрение, следва да се обсъдят допълнителни изследвания с лабораторията за изясняване. PCR и специалните култури са под въпрос.
  4. Кравата вече е лекувана с антибиотици – патогените вече са убити и вече не се откриват. Въпреки това, имунната система все още работи на пълни обороти и произвежда „клетки“.
  5. Пробите са замърсени. Дори чиста култура в отглеждането може да се основава на замърсяване. Например, аеромонадите с лошо качество на питейната вода симулират патоген на мастит, всъщност тези микроби идват само от околната среда, „замърсена“ от водата, попадат в епруветката при вземане на проби от външната кожа на вимето и потискат растежа на истински патогени на мастит в лабораторията При такива странни находки е препоръчително да се консултирате с маститната лаборатория; допълнителни изследвания като PCR могат да бъдат полезни.

източник:д-р Швагерик

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here