ЕК -с нови задачи за говедовъдите

Преди месец Copa-Cogeca проведе работна среща под името „Говеждо и телешко“. Както всички знаем, ние не сме членове на най-мощната земеделска организация в Европа и едва ли сме имали участници в този форум. Обсъдени бяха обаче много интересни въпроси. Въпроси, в които ЕК засега загатва за предстоящи промени в законодателството за отглеждане на говеда. Според експертите на Copa-Cogeca това ще бъдат промени, които ще увеличат разходите за отглеждането на говеда.

Сред предложенията на Европейската комисия са и такива, които могат да ограничат износа на живи животни, както и вътрешноевропейския транспорт.
Брюксел иска да забрани превоза на живи телета до 34-дневна възраст.

Това означава допълнителни разходи за фермерите, които продават телета, тъй като животните ще трябва да останат по-дълго във фермата.

 – Това са предложения, които отиват твърде далеч и са вредни за месния и животновъдния сектор. Всички ние сме привърженици на подобряването на хуманното отношение към животните, но не можем да изхвърлим бебето с водата за къпане. Никоя революция, никога не е била успешна. Трябва да апелираме към членовете на Европейския парламент да направят такива разпоредби, които животновъдите да приемат. Трябва също да се помни, че в лицето на войната в Украйна, Европейският съюз трябва да гарантира продоволствена сигурност на своите граждани. Поради неотдавнашното умножаване на подобни ограничителни разпоредби, това може да се окаже невъзможно.
Европейският съюз вече има най-високите стандарти за хуманно отношение към животните и като вдигнем тази летва още повече, може скоро да станем неконкурентоспособни на световните пазари
 – каза Яцек Заржецки от Съюза на полските говедовъди..

Европейска протеинова програма

По време на срещата беше обсъден и проблема с производството на европейски протеин. Поради настоящата ситуация в Украйна, която откъсна ЕС от този източник на фураж, има спешна необходимост от въвеждане на програма за развитие на европейското производство на протеини, за да стане независима от външни доставчици

Източник:Европейска земеделска федерация

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here