От ОСП към земеделските производители

Възможността за прехвърляне на средства от ОСП за подпомагане на земеделските стопани, особено животновъдите, за справяне с последиците от енергийната криза, е осигурена от ЕС. Това стана  след силната намеса на министъра на развитието на селските райони и храните, на Гърция – г-н Джордж Георгантас, по време на работата  Съвета на министрите на земеделието и рибарството в Брюксел.

В изказванията си г-н Георгантас описа задушаващата среда, която е създадена за фермерите, поради нарастващите производствени разходи, причинени от енергийната криза и войната в Украйна.Той отбеляза също, че „общата криза в домакинствата и натискът върху семейния бюджет води до намаляване на потреблението“.

Според министърът, Гърция подкрепя усилията на Комисията да гарантира безпроблемния трансфер на продукти и суровини от Украйна, за да осигури стабилно снабдяване на пазара. Обърнато бе също и специално внимание и на проблемите, пред които са изправени гръцките винопроизводители, особено от липсата на стъклени бутилки, тъй като основната им фабрика се намира в Украйна. Повдигна се и въпроса за износа на преработени плодове и зеленчуци за Русия, Украйна и Беларус, който показва значително намаление.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here