По колко телета годишно?

До 2023 г остават няколко месеца. Независимо, че имаме 200 забележки в Стратегическия план за развитие, те ще бъдат оправени и колкото и да не ни си иска ще почнем новата година по новите правила.
Една от интервенциите, в правилата на която се водеха доста словесни престрелки (става дума за подпомагането на крави за мляко под селекционен контрол или по новому – изпълняващи развъдна програма), така и не се разбра в крайна сметка, каква ще бъде изискваната продовитост за доказване – 70%, както се предложи от МЗ или въобще ще отпадне този признак, както искат повечето организации.

Преди да кажем какво пишат по този въпрос чуждите експерти и фермери, само ще поясним, че у нас вече официално има поне 30 000 крави с млечност над 9000 кг и поне още толкова с потенциал за това. Ако приложим изискването за плодовитостта ще се изправим пред дилемата за тези високопродуктивни крави – да имат теле и да нямат мляко.

Все по-често в практиката се доказва, че една крава с продуктивност от 10 000 кг не е задължително да има теле всяка година. Предимствата на по-дълъг период на доброволно изчакване: по-малко раждания, които винаги са рискови, и по-малко периоди на риск от метаболитни и вторични заболявания, по-малък риск от спонтанен аборт и по-дълъг полезен живот, по-висока ежедневна производителност, по-лесно пресушаване  благодарение на по-ниска млечност, по-малко отелвания и по-малко „безполезни” телета от млечна порода, подобрен успех при осеменяване.

Учени от Швейцария са установили, че във ферми постигнали  повече от 7000 кг мляко имат интервал на отелване от 392 дни и период на почивка от 80 дни. Фермите с над 10 000 кг имат интервал на отелване минимум от 415 дни и период на почивка от 101 дни. Днешните крави имат силно постоянство, могат да произвеждат много мляко за дълго време. При нашите високопродуктивни стада периода между отелванията е още по-голям.

Друг наш фермер ни сподели, че има крави, които и след 120 ден от началото на лактацията подържат дневна млечност и е икономически неизгодно да ги заплоди и съответно да им падне млечността. В случая става дума не за една и две крави, а за няколко стотин.

Така че, именно сега има възможност, ако е записан като контролен признакът плодовитост, да бъде премахнат. Защото с него е свързано и дълголетието на кравите.

И още нещо. Бъдете сигурни, че фермерите ще намерят начин да постигнат тези 70%, не ги карайте насила да гледат в тавана и да пишат с химикала.

Говедовъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here