Цена за килограм мляко – 0.547 евро

Датската млечна компания  Arla Foods увеличава изкупната цена на суровите млека за месец юни, както цените  на конвенционалното, така и на биологичното мляко с 5 цента за килограм. Това означава, че през юни доставчиците му ще получават съответно 54,07 и 63,63 евро  за  100 килограм мляко.

За втори пореден месец Арла значително увеличава цената. През май “Арла” повиши цената на млякото с близо 4 цента  за кг. Авансовите цени се отнасят за доставки на мляко с 4,2% мазнини и 3,4% протеини и включват допълнителните такси за качество, логистика, проверка на климата и доставка на мляко без ГМО.

 Поради разлика в разходите и добавките, текущата цена на млякото в Белгия и Германия за членовете на Арла е  малко по-висока от тази в Нидерландия и възлиза на 54,14 евро за 100 за килограм.

Био плаща по-добре в Германия

Разликата между мазнините и протеина на биомлякото и  конвенционалното , води до по-големи разлики в цената на плащане.
Цената на биологично мляко е 63,63 евро в Нидерландия, 63,84 евро в Белгия и 64,26 евро  в Германия.

С други думи изкупните цени на млякото за фермерите членуващите в Арла, прескочи психологическата бариера за българските мандри от 1 лева. Броят на фермите, които получават повече от 1 лев за кг мляко в момента се броят на пръсти.
източник: Арла

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here