За фермерите в Брюксел и манталитета на фермер 741

Преди няколко седмици един министър каза, че в момента се мъчат да променят манталитета на животновъдите и ги нарече субсидиовъди. Тогава много животновъди реагираха доста бурно и дори ние поместихме материалът

Михаил Михайлов – Субсидиевъдство – това ли е манталитета на животновъдите

като искахме да защитим фермерите и оборим министърът. След като прочетохме обаче мнението на един фермер под името fermer741, май ще се съгласим с виждането на министъра, че е необходимо да се променят манталитетите на някои фермери.

Какво пише човекът:

- “Ами то е ясна работата пак - нищо, ама нищо няма да направят тия,
 само ще се вдига много шум за нищо, то Бойко Синапов такава анти кампания
 проведе заедно с други колеги за благополучното реализиране на агнетата преди
 Велик ден . Те иначе се показваха всеки ден по тв, ама горките не знаят какво 
означава думата - спекула, па се скъсаха да я използват... И пак като всеки път 
никой не пита истинските животновъди какво трябва да се направи.“

Омразата лъха от всяка дума. Невярната информация също. Позвънете по телефоните на Господин Иванов, Бойко Синапов, Пени Ботева, Мария Степанчева и другите от снимката в 20.00 часа и ще чуете “гласът“ на животните, защото те са в оборите.

Повечето от тези фермери имат образцови ферми – Димитър Зоров, Степанчева, Иванов, Стоян Чуканов и другите. Произвеждат с тонове мляко и месо, животните им са с рекордна продуктивност. То това не пада от небето или някой ти го бута в ръцете. Тези хора са си отделили от времето си, от собствените си средства или отчасти подпомагани от други истински фермери, за да пътуват два дни до Брюксел, за да проведат няколко разговора с „дърпащите конците” на земеделието в ЕС.

Може да се каже, че такива посещение при комисията по земеделие, си е направо подвиг. Единствено румънските овцевъди, с косматите наметала, влязоха преди няколко години в комисията и още няколко делегации на фермери от Гърция, Франция и Испания. Посещение на фермери в Брюксел не се случва всеки ден. Лошо е когато ги ядосат и отидат в Брюксел – тогава хвърчат дървета, павета и пътни знаци, /наши фермери от НСГБ и овцевъди са присъствали на такъв протест в Брюксел/.

И следват въпросите към фермера с номер 741.

  • Защо вие не се обадихте на организаторите да ви включат и вас в делегацията – има само едно условие – да извадите от джоба си 700 евро за тези два дни
  • Защо не казахте, какво трябва да се направи за животновъдството – всяка една земеделска медия ще публикува вашето предложение. Дори по телевизията ще ви покажат.
  • Защо правите констатации като селските клюкарки, вместо да помогнете на своите колеги да се случи нещо – казвате – само ще се вдига много шум за нищо
  • Защо досега, като истински животновъд, не сте изразили своята позиция по въпросите на животновъдството.
  • Защо не попитате министерството срещнало ли си е с тези фермери след връщането им от Брюксел. Да разбере къде ги стяга чепика и защо ходят там.
  • Защо не попитата направените проверки във фермите на нашите делегати, случайни ли са или преднамерени.
  • Защо не казвате, че при проверката във фермата на Степанчева комисията е дала отлична оценка.
  • Защо, като един от тях, не ги подкрепите, както морално така и материално.

На всичките тези защо, ще напишем какво каза Бойко Синапов:
– Колеги, за жалост нашият бранш е на това дередже, защото чака на готово, но ние все пак ще се борим и ще успеем. Какво говорят за нас колегите, сега просто трябва да са съпричастни с нас, защото ние групата от Брюксел, понасяме много силни удари заради целия бранш.

И свършваме с репликата на Пени Христова към всички скептици, като номер 741:
– Отстъпвам самолетния си билет, на този, който иска да отиде, за да види на какво се подлагаме.

Гответе се, започваме да променяме манталитета .

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here