Въпроси до Европейската комисия по земеделие

До Европейската комисия по земеделие

 Относно: Констатации, предложения, въпроси свързани със сектор мляко при говедовъдството.

 От: НСГБ – Национален съюз на говедовъдите в България

Сектор говедовъдство е най-засегнат, както от Коронавируса, така и от войната в Украйна. При средна инфлация през последните месеци в България, около 15-16 %, то при говеда млечен сектор процентите показват друго.

Основните разходи в млечното говедовъдство са фуражите – в момента имаме почти двойно увеличение отпреди няколко месеца. Електроенергията – увеличение няколко пъти. Горива – увеличение 60%, заплати и осигуровки на работниците – над 20%.

За същия период спрямо миналата година, изкупната цена на суровото мляко е увеличена с 20%. Определено, разходите изпреварват приходите и загубите за фермите са големи.

При анализ изготвен от учени /за което им благодарим, това е истинска помощ за говедовъдите/ се вижда, че себестойността на килограм мляко е 1.34 лв при крави със средна  продуктивност около 4000 кг млечност.
При кравите с млечност  8000 кг себестойността вече е 1.52 лв.

За да се покрият загубите в момента, нашето предложение е финансово подпомагане на фермерите, като за всеки тон предадено сурово мляко със съответните документи да се дават по 350 лв, които да покриват разходите.

Въпреки тежката икономическа ситуация от началото на годината до сега, нашите фермери – животновъди, са били подпомогнати финансово от 20 до 40 лева  лева на крава по програмата де минимис. Тези обаче, които са си изчерпали лимита не са получили нищо.

Основните количества сурово  мляко в страната се осигуряват от 40-50 000 крави, които средно годишно произвеждат колкото средно за Европа – 7500 кг. При разпределението на субсидиите става така, че кравите, които произвеждат 60% от млякото на България,  получават по-малко помощи в сравнение с по-нископродуктивните крави, защото има редукция на ставката  надолу, при определен брой крави.

Определено имаме ниско производство на говежда месо. За увеличаването броят на отглежданите телета за месо и съответно клането им, на по-високи килограми, трябва да се направи подпомагане свързано с предадените телета на кланица при определени килограми и възраст.

Може също да се приложи  схема за финансиране на земеделските производители и предприемачи в агрохранителния сектор – безвъзмездни средства за оборотен капитал от 5 000-120000 евро /Румъния/.

Прехвърляне на средства от ОСП за подпомагане на земеделските стопани, особено животновъдите, за справяне с последиците от енергийната криза.

Програми за протеиновите култури. Да се заменят отчасти шротовете с други богати на протеин фуражи.

Също така, може да се направи и това което направиха испанци и французи – временно задължително изкупуване на овчето мляко в най-лошия случай по себестойност.

Като заключение: нека ЕК да ни посъветва как да оцелеят говедовъдните ферми при значително по-ниски цени при изкупуване на продукцията от себестойността и.

Как да се обработва земята и съответно производството на фуражи. Нашите фермери знаят, че в момента е много по-добре да продадат зърното си, отколкото да изхранват животните, защото при изхранване на животните със собствени фуражи от продажбата на млякото  обикновено вземат  поне 10% по-малко, ако бяха продали зърното .

Без финансова помощ ще продължи ликвидацията на кравите за мляко. Съвсем скоро към причинителите на кризата – коронавирусът и войната в Украйна, ще се прибави и климата. Определено не сме готови за осигуряване нормални температури за животните. През последните дни температурата е над 30 градуса, а ливади и пасища имат живот още двадесетина дни. Възниква и проблема с водата плюс скъпите енергоизточници за задвижване на помпите.

Нека всички заедно да запазим нашите говедовъдни стада.

С поздрав: Изп. Директор на НСГБ

Михаил Михайлов

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here