Анализ – преработка мляко април `2022 г

Преработката на мляко през месец април, като количество съвпада с нашите прогнози. За месеца е преработено в повече 2889 т  краве мляко, в сравнение с март, но в сравнение от преди една година, преработеното мляко е по-малко с 5447 т. Една доста сериозна цифра надолу, още в началото на годината, преди горещините и голямото увеличение цената на фуражите.

По отношение овчето мляко, през април  в сравнение с март е получено в мандрите повече 1994 т, а  в сравнение с април 2021 г. е получено с 56 т повече мляко. Вероятно предизвикано от добрата цена, която в момента се дава за овчето мляко.

Общо преработеното мляко през април е 61 542 т, което е в повече с 5438 т от март, но пък това количество е по-малко с 5451 т в сравнение за същия период през миналата година.

Прави впечатлени, че през април въпреки преработеното по-голямо количество мляко, е получено по-малко в сравнение с март сирене с 542 т, сметана 62 т, масло 24 т и прясно пакетирано мляко с 872 т.  В повече са произведени 24 т подсладени млека и 517т заквасени млека. Причината вероятно за посочените по-малко произведени продукти се крие в неотразеното производство на овче сирене.

По отношение имитиращите продукти, въпреки кризата, сякаш консумирането им намалява. В сравнение с март са произведени  по-малко 228 т имитиращи продукти, а в сравнение с април миналата година по малко със 71 т.

Нещо като изводи:

  • Производството на мляко ще намалява.
  • Това ще важи с пълна сила за кравето мляко, докато нивата на овчето и козето мляко „подпирани“ от цената вероятно ще вървят нагоре.
  • „камбаната“ вече бие за обсъждане състоянието на млекопроизводството.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here