Забраниха бикоборството в Plaza México

Различни граждански организации от години насърчават правни действия срещу корида, 500-годишна традиция в Мексико, въпреки че не са били успешни.

Федерален съдия разпореди на 06.10.2022 г. спирането за неопределено време на корида на Plaza México, най-голямата в света.

„Окончателното спиране се предоставя за целите, посочени в тази резолюция“, се казва в решението по делото, заведено от гражданското сдружение Just Justice срещу разпоредбите, които позволяват корида в Мексико Сити. Присъдата може да се обжалва.

На 27 май съдията вече временно преустанови корида, докато изслуша аргументите и доказателствата на страните, за да вземе решение по същество.

Решението все още може да бъде оспорено от организаторите на шоутата, въпреки че на съда може да отнеме няколко месеца, за да се произнесе по тези жалби.

 Междувременно законодателната власт започна диалог с участниците.

Plaza México е най-големият в света, с капацитет за 50 000 зрители и традиционно е място за срещи на обществени личности. Привържениците на забраната твърдят, че законът третира биковете като “неща” и игнорира страданието на животните.

Дебатът е скрит в Латинска Америка. В Богота и Кито е забранено да се убива бик на ринга, докато Венецуела отмени някои кориди, а в Перу съдебната система отказа да ги забрани през 2020 г.

Другите страни, в които е разрешена корида, са Испания, Франция и Португалия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here