Изкуственото осеменяване – как го правят другите

У нас дебата за периода между отелванията не е приключил. Именно, чрез включването на отелванията в интервенция за подпомагане, се целеше да излязат на светло мъжките телета, които по понятни причини са си скрита картинка.

Гърците решиха този проблем много лесно. Ражда се теле, маркира се до 7-я ден, изважда му се паспорт до 20-тия ден и фермера получава 125 евро.

 Как е решен този въпрос при нидерландците. Във фермата на фермера, който ще ни разкаже за ИО, периода между отелванията  е около 485 дни с брой на осеменяване около 1,8.

Петер де Вит и синът му Марк имат ферма със 120 млечни и  крави със средно годишно производство от около 11 000 кг мляко с 4,25% мазнини и 3,50% протеини.

Те  считат добрата плодовитост за важна, но не се стремят непременно към кратък интервал на отелване.

„Всеки ден, когато една крава е ненужно пресушена  е загуба за фермера“

Защо добрата плодовитост е важна?

“Всеки фермер познава разочарованието от крава, която не забременее в желания момент. Ако кравата отново се разболее, трябва да се поемат и разходи, за да я осемените отново, а това също отнема време. Освен това имате момент на първото осеменяване, ако е определен правилно на базата на желания интервал на отелване. Ако след това кравата не забременее, тя ще пропусне идеалния интервал на отелване, което ще бъде за сметка на ефективността на производството на мляко. Ключова цифра, на която се обръща малко внимание, но е важна, е съотношението между броят на сухите дни и броя на продуктивните дни в живота на кравата. Всеки ден, когато една крава е ненужно суха, е загуба.

„Твърде краткият интервал на отелване също струва пари. След това трябва да пресушите една крава в края на лактацията, която все още произвежда лесно и ефективно.

Какво е добрата плодовитост според вас?

„За нас добрата плодовитост означава, кравата да забременява, когато ние искаме това. Когато средният интервал на отелване е повече от 500 дни, ние се изнервяме, но ако е около 450 дни е добре. Всъщност средният интервал на отелване не означава нищо.

Оптималният интервал на отелване е различен за всяка крава.

Опитваме се да преценим възможно най-точно идеалния момент за първо осеменяване за всяка отделна крава. Това е малко по-късно за юниците, отколкото за по-възрастните крави. Изследванията показват (и това е и нашият опит), че младите крави са по-упорити от по-възрастните крави. За да определим оптималния момент на осеменяване, разглеждаме производството и правим оценката на състоянието на всяко животно поотделно.

Ако количеството произвеждано мляко  започне да спада 100 дни след отелването и животното е възстановило телесното си състояние, тогава е време да го осемените.  Когато определяме идеалния момент на осеменяване за по-възрастни крави, ние включваме опита с интервала на отелване в предишни лактации.’


CRV е международното име на този холдинг обслужващ говедовъдите на Нидерландия и от съседните страни. От 2008 г., олицетворява богатата история на холандската и фламандската племенна книга и система за развъждане. Тази история датира от 1874 г.когато започва създаването на родословната книга на Nederlandsch Rundvee

Източник:cooperatie crv

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here