Производство мляко – ЕС 2022 г

Европейската комисия не очаква увеличение на производството на мляко в Европейския съюз спрямо 2021 г. По-скоро предполага по-нататъшен спад в броя на кравите и млечните продукти поскъпват! 

В началото на месеца се проведоха няколко форума свързани с най-важната суровина за изхранването на населението – суровото мляко и по-точно кравето мляко. Имаше дебат в Полша, след това Копа Коджека също организира конференция и се завърши в ЕК.

Според прогнозата на ЕК производството на мляко в ЕС няма да се увеличи спрямо миналата година, въпреки относително високите изкупни цени на млякото. Производството ще остане на ниво от 153,9 милиона тона.

Според анализатори на ЕК високите разходи за фураж ще ограничат увеличението на млечността на крава с около 1%, и средното годишно производство ще бъде 7 635 кг на крава. Според докладът броят на кравите също ще спадне до 19,8 милиона (с 1%). Поради факта, че големите износители не възнамеряват да увеличават производството и по-често се фокусират върху възстановяването на запасите, може да се подозира, че цените на млякото ще останат на подобно ниво или ще се повишат, но за съжаление производствените разходи могат да бъдат сходни.

Според прогнозата на Комисията ограниченото количество суровини не позволява значително увеличаване на производството на млечни продукти в ЕС. Очаква се значително забавяне на растежа на производството на сирене. През 2022 г. Европейската комисия прогнозира увеличение само с 0,5% до 10,46 милиона тона.

Освен това, след рязък спад през 2021 г., производството на обезмаслено мляко на прах в ЕС се очаква да нарасне отново тази година с 1,5% до почти 1,44 милиона тона, което при спад в частното потребление с около 3% ще доведе до в увеличение на износа от 3% на 812 000 тона.

От друга страна, мандрите в държавите-членки вероятно ще намалят производството си на пълномаслено мляко на прах с 3,5% до 660 000 тона. За маслото и пресните млечни продукти се очаква обемите да останат като цяло непроменени в сравнение с 2021 г.

Източник: ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here