Топлика е вече при нас – иглуто

Определено лятото ще мине с писания и съвети, относно преодоляване горещините, които са вече при нас, и както винаги, не сме готови да ги посрещнем. Това е четвърто лято, в което нашите крави ще се сблъскат с горещината, защото не сме направили нищо за да разхладим животните.
По тези въпроси се работи във всички европейски страни, защото и там няма сянка. Какво препоръчват експертите да се направи, за да се охладят отчасти телетата, които живеят в иглутата.

Когато температурата на въздуха е по-висока от  25°C и слънцето е обилно, то иглутата могат да се превърнат в пещи. Съвсем нормално е да се вземат някакви мерки.

За да избегнете топлинния стрес, службите съветват да осигурите сянка. Това означава да поставите иглутата под навес. Можете да го поставите под дърво  или да използвате чадър или тента, за да обезвредите слънцето. Но иглуто не винаги може да бъде поставено на сянка.

Аварийно решение при остра жега е сенчеста стена, например направена от бали слама. Това обаче помага само срещу лъчите, влизащи под ъгъл, а не срещу обедното слънце, което е високо в небето. Разпръсквач за пръскане или воден миксер, поставен зад иглутата, може да има охлаждащ ефект след напръскването на иглутата с вода.  Водата не трябва да тече под стената на иглуто и да намокря  постелката.

В иглуто се препоръчва скорост на въздуха от 2,5 m/s. Това може да се постигне например с вентилатор, при който телето не трябва да се излага на директни течения.

За да проветрите по-добре иглутата, също така може леко да го повдигнете отзад. Например задната стена да я поставите върху тухла. Това подобрява циркулацията на въздуха. При проучвания на американски изследователи, вътрешната температура остава забележимо под външната температура, а лекото движение на въздуха също охлажда телетата, без да създава течения.

Тента – Платнен или пластмасов навес пред заведение за предпазване от слънце, дъжд и др. . 

Източник: МSНVO

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here