2000 крави умряха от високите температури

През последните седмици публикувахме доста статии относно глобалното затопляне, препоръки за предпазване от топлинен стрес на животните /колкото е възможно/, защото по този въпрос у нас въобще не се говори, а се чака да се види какво ще се случи.
Ами само едно нещо – към кризисните фактори – скъпи фуражи и горива, електроенергия и липса на работна ръка, ще прибавим и фактора топлина. Бъдете сигурни, това ще се случи съвсем скоро, и ще броим труповете на говедата, което правят американците в момента.

В американският щат Канзас през последните дни  изпитват екстремни горещини и това оказва сериозно въздействие върху кравите. Само за няколко дни са загинали около 2000 говеда. Температурата е над 40 градуса по Целзий и според Асоциацията на животновъдите в Канзас животните не са могли да се аклиматизират към горещата вълна. В резултат на това те умират от топлинен стрес. Канзас е един от щатите в които се отглеждат голям брой говеда – над 6.5 милиона.

Новините за смъртта на кравите от топлинен стрес говори за реална вече климатична криза с която животните трудно се справят.
В началото на  годината на пакистански фермер загинаха 200 животни поради екстремни температури.
В Аржентина  3,4 милиона кокошки загинаха на фона на гореща вълна, при която температурите достигнаха 45 градуса по Целзий. А в докладите по това време се посочва, че някои ферми са имали до 40% смъртност.

Екстремната топлина не засяга само селскостопанските животни. Миналата година повече от един милиард от морските животни в Канада, включително миди, охлюви и миди, загинаха при гореща вълна.

Позовавайки се на въздействието на климатичната криза върху животните, биолозите казват:
– „ Много видове няма да могат да се справят с темпото на промяната на температурата. Екосистемите ще се променят по начини, които са наистина трудни за прогнозиране. Не знаем къде са повратните точки.”

източник: taketonew

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here