2 част/ Учебникът на говедовъда: Ясли, шум, комфорт

Хранителни съоръжения или по-просто казано – масата, чинията, лъжицата и ножа на кравата.

Конкуренцията между млечните крави за хранително пространство, може да причини стрес, загуба на производство и здравословни проблеми. Осигуряването на достатъчно фронт за хранене (70–75 см на крава) може да помогне за облекчаване на тези проблеми. Освен това повърхността на „масата“ за хранене трябва да се почиства лесно и да се поддържа чиста.

Трябва да се отбележи, че силажът  е киселинно захранване и ще ерозира простите повърхности на бетонното покритие на леглото. Повърхности като плочки, полиетилен, неръждаема стомана и дори някои добавки за бетон, са киселинноустойчиви и ще поддържат пода гладък след години на употреба.

Хранителната бариера,  трябва да позволява на кравите лесен достъп до храната пред тях. Кравите могат да приложат 225 kg натиск върху бариерата, за да достигнат до храната, докато само 100 kg натиск могат да причинят увреждане на тъканите на шията и раменете им.

Релсата трябва да е достатъчно висока, за да могат животните да достигат лесно под нея за храната си. Тази височина често се определя на 120 см над предните крака на кравите и 10-20 см преди дъската за хранене.

Контрол на шума

Говедата понасят умерени нива на шум и могат лесно да се адаптират към ниво на интензитет от 60-90 dB. Над това ниво обаче животните са силно засегнати по отношение на приема на храна, метаболитните процеси, ендокринната система, репродукцията, лактацията и имунитета.

Такива проблеми могат да бъдат облекчени чрез инсталиране на звукови или резонаторни устройства или чрез други средства, препоръчани от специалист по акустика. Това е особено важно в случаите, когато фермата се намира в район за самолети или се използват генератори на енергия за защита срещу прекъсване на захранването.

Стойността на комфорта на кравите

Когато говедата са били опитомени преди около 10 000 години, те вероятно са били издръжливи животни, лишени от голям комфорт и живеещи в предизвикателна среда. Днешните млечни крави приличат повече на атлети, които работят много добре в сравнение с твърдите, груби същества, опитомени от нашите далечни предци. Въпреки това, че се представят много по-добре от своите предшественици, те може да са по-чувствителни към негативното управление или фактори на околната среда.

Многобройните форми на легла, видове  матраци, гумени подови настилки и  монтажни елементи, имат за цел да поддържат кравите щастливи, спокойни и здрави.
Тук като екстри могат да се включат водно легло с две отделения – с предно отделение за люлеене на коленете и по-голямо задно отделение за носене на тялото им. Матраци от латексова пяна могат да бъдат монтирани и за покриване на леглата за по-добро сцепление и допълнителна стабилност в краката на кравите.

Следва ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here