Анализ/ Брой говеда – 2022 г. … А дали е така, кой ще ни каже?

При всички случай, относно броят на животните, изпълнителят на песента „Дали е така“ – Васил Найденов, едва ли ще може да ни каже.

Преди няколко дни бе публикуван Докладът за броя на селскостопанските животни в началото на 2022 г. На практика това са животните, от които ще се получи продукция през тази година и съответно ще се заложи за следващата.
В нашия  материал:

Анализът: Брой животни 2021 г

Анализът: Брой животни 2021 г

разгледахме резултатите по отношение броят на животните. Може да се каже, според данните, че 2021 г е била една успешна година за нашето животновъдство, потвърдено от броя на животните – където имаме ръст и то най-вече при проблемните в света – кравите за мляко.

Подобни  са и резултатите от продуктивността, но за съжаление и тук има виртуални цифри. Голяма част от продукцията нито я е видял някой, нито я е пипнал, нито са платени данъци.

Посочените цифри в Доклада са доста интересни и анализаторите трябва да ги разгадаят. Все пак трябва да се знае точно, колко животни се отглеждат в страната. Това е свързано от една страна с разпределението на субсидии и помощи и от друга със самодостатъчността  и нуждите на страната от суровини за хранителната промишленост. Погледнато на пръв поглед нещата стоят повече от отлично.

Броят на говедата е увеличен с 3.7% и е 589 512. Броят на кравите също е увеличен с 3.8%, и е 381 419 в т.ч крави за мляко 214 936 бр, което е с 5.6% по-малко в сравнение с предхождащата година. Броят на другите крави расте с 19.6% и достига вече до 166 483 глави.

Интересното е, че фермерите непрекъснато тръбят, че се закриват говедовъдни ферми, че икономиката в говедовъдството е най-зле, фалитите идват и какви ли не още страхотии. Направените проверки в няколко говедовъдни ферми също показаха, че има обори, но няма животни.

И въпреки това броят на кравите расте.

Въпросът тук е, как става този растеж на стадата, като цифрите с които се разполага, не могат да докажат това. Практиката показва, че в най-добрия случай ремонта на говеждото стадо е в рамките на 20-25%. Това означава, че от наличните 367 500 крави в началото на 2021 г са отпаднали 73 500 бр крави или са останали живи 294 500 бр крави.

През годината, според статистиката, в най-добрия случай са влезли в групата на кравите около 52 000 броя юници и би трябвало в края на 2021 г да имаме 346500 бр крави.
Ние обаче отчитаме 381 419 бр. крави, а това означава ръст от 3.8%.

В тази връзка възниква въпросът, откъде дойдоха тези крави в повече. Има три отговора:
че са закупени от чужбина, което е невъзможно;
„играта“ с марките продължава;
 – бракувани са по-малко крави от нормалното, подкрепяно от цифрите. Само в кланиците за годината са заклани 22 650бр крави.

Проблемът с истинския брой на кравите, трябва да се реши веднъж завинаги, защото всичко започва от там.

Както вече казахме, през отчетната година – 2021 г, броят на отглежданите крави за мляко е 214 936 бр.

Те се отглеждат в 15 975 стопанства при среден брой от 13.4 крави. Само в 356 стопанства се отглеждат повече от 100 крави,
а от говореният в европарламента за т.н семеен бизнес, в които се отглеждат от 50-100 крави, имаме едва 692 ферми.

От групите изследвани от статистиката имаме единствено увеличение само при групата в която се отглеждат от 3 до 9 крави и то със 7%.
Това вероятно е продиктувано от възможността да се участва в схемата за подпомагане на млечни крави в планинските райони, където изискванията са да се отглеждат в едно стопанство от 5-9 крави.

При всички останали групи имаме намаление на фермите, като най-голямо е то при фермите, в които се отглеждат от 50 до 99 крави – 15.6%.

И могат да се направят три предположения за това намаление. Едното е, ако фермата е под селекционен контрол, стопанинът да иска да получава пълната сума за една крава. По наредба до 50 крави. Второто е, че част от тези ферми са преминали в по-горната група и третото е, че намаляването на фермите се дължи и на  фалити.

Най-„млечните“ области у нас са Южен централен район, в които се отглеждат 27.7% от кравите за мляко, следван от Югоизточен район-18.9% и Северен централен район – 16%.
Всъщност в тези три района се отглеждат повече от половината крави за мляко на страната.

Най-малко млечни крави се отглеждат в Югозападен район – по-малко от 20 000 глави.
Интересното е, че оплаквания от всички Северозападен район
вече е настигнал по отношение броят на млечните крави Североизточният район – доскоро водещ по отношение на млечното говедовъдство.
При другите крави (така са обозначени в доклада) – водещ е отново Юженцентрален район с 41.7% и Югозападен район с 27.2%.

И накрая следва най-интересната част от доклада по отношение производството на мляко и месо.

Мляко – произведени са през отчетната година 811 436 т краве мляко, което представлява 87.7% от всичко произведеното мляко в страната.

От това мляко обаче малко над  600 000 т е преработено в мандрите. В останалото отчетено мляко, независимо че е изчислено по определени формули, може да се допусне, че има виртуално мляко. Става дума за млякото за консумация от фермерското семейство, продадено от фермата за консумация на хора и животни, и това за млекоматите.

С така даденото ни производство се осигуряват годишно по 115.9 кг мляко за глава от населението.

През годината са заклани общо 165 000 броя говеда. Като едва 35 200 бр са заклани в кланици.

Нещо като изводи:

Има проблем в установяването на точния брой крави, което от своя страна води до нереални изводи и програми по отношение на говедовъдството.

Броят на отпадналите крави също е загадка. В кланица са влезли малко над 35 000 бр говеда. Никой не знае броят на закланите крави по стопанствата, умрелите и загробените.

Определено не се осигуряват необходимият брой разплодни животни – юници, което ще рефлектира негативно през следващите години.

Няма го модела за големината на фермата.
Малко статистически данни и съответно трудности при правене на анализи и прогнози
В крайна сметка си пускаме песента „Дали е така“, и дано някой да ни каже.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here