Магарешко мляко за недоносени и поднормено тегло бебета

В Италия се подготвя законопроект, който предвижда използването на магарешко мляко за недоносени и за поднормено тегло бебета.

Законопроектът предвижда насърчаване на производството на магарешко мляко за хранене на деца, като се стимулират животновъдите и производителите. Магарешкото мляко може да се използва вместо краве мляко, като добавка към кърмата за бебета, родени преждевременно или алергични към обикновеното.

Сравнително скорошна тенденция е магарешкото мляко да се използва като заместител при храненето на кърмачетата. То е с по-малко мазнини и много по-усвоимо от кравето мляко  и е много по-подобно на човешката кърма, дори на вкус. Магарешкото мляко е богато на лизозим, антибактериален протеин, който го прави по-малко нетрайно, а съотношението калций-фосфор също е подобно на майчиното мляко. Също така се използва много при деца, които са алергични или с непоносимост както към кравето мляко, така и към соевото.

Млякото е основна храна за правилното развитие на новороденото като цяло, то е специфична храна, която ги адаптира биологично към етапите на растеж. Освен това, млякото представлява валидна подкрепа за правилното функциониране на имунната система, запазвайки появата на различни патологии както при новороденото, така и при майката.

Магарешко мляко като добавка, а не заместител

Не се  заменя майчината кърма изцяло с магарешко мляко, а се използва като добавка към майчината кърма, вместо кравето мляко, за да отговори на повишените хранителни нужди на недоносените бебета и да подобри тяхната поносимост към нормалната кърма.

източник: RIA

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here