Биволите – екстензивното отглеждане е ключът към успеха

Определено Сърбия не е от водещите страни в биволовъдството, но и там се отглеждат от тези животни и не е лошо да надникнем и видим, какво става в една тяхна биволовъдна ферма.

Екстензивното отглеждане е ключът към успеха – това е мотото за отглеждането на биволите на биволовъда Живица Матич. Той разказва за биволите си.

 – “Тук, по нашия край биволите са дошли преди стотици години, и са били  по-многобройни отколкото днес, докато не бяха заменени от някои породи по-продуктивни крави.

Биволите  произлизат от дивия индийски бивол, който много прилича на местните, само, че е по-голям. В цяла Азия има водни биволи, в Източна Европа, Украйна, Молдова, Румъния, Турция. Това е животно, което е устойчиво на всичко. Започнах да ги отглеждам от 2007 г” – казва Живица.

Самата ферма сякаш е разположена в природен резерват. Живица казва, че тук е постигнат естествен баланс, на който той и животните се радват.

„Да, всички се наслаждаваме тук. Когато излезете извън нашия имот, там на полето, ще видите, колко стерилно е всичко. Имаме много птици. Имаме риба в тези водоеми, шарани, имаме патици, тук има естествен природен баланс. Всеки играе собствената си роля“

Биволите са непрекъснато извън обора. Те са навън и през зимата, разхождат се, влизат само за да ядат, или ако има студен дъжд или нещо подобно. Те спят вътре през нощта, докато през лятото обичат да спят навън. Когато пасището е добре, дори не  влизат в плевнята за допълнително хранене, не се интересуват.

Що се отнася до раждането, биволите обичат да са сами някъде в гората, и в един момент те просто идват с малкото и се присъединяват към стадото. Живица казва, че досега е загубил само едно теле, нападнато от чакали. И сега биволите са по внимателни.

„Откакто се появиха чакалите, биволи все по-често раждат по-близо до плевните, на по-безопасно място. Чакалът може да застраши само новородено, не може да направи нищо на възрастните. Цялото стадо защитава малките, ако забележи опасност. Те са доста диви, така че ни е трудно да провеждаме  необходимите мероприятия с ветеринарни лекари.”

Що се отнася до бременността, ако са добре хранени и в добро състояние, биволиците лесно забременяват. Бременността им продължава 10 месеца и една седмица. Телето остава при майка си една година, а след това тежи около 300 килограма, разказва Живица, който продава биволи в Нови пазар, защото биволското месо се цени по тези краища.

„Продавам мъжки биволи на цената на симентал – допълва Живица относно реализацията.

Положителното са субсидиите.
„За възрастен бивол, по-голям от две години, получаваме 30 хиляди динара /500 лева/, за животни  между 6 месеца и 2 години получаваме 18 хиляди динара /300 лева/, а за възраст до 6 месеца получаваме 12 хиляди динара /200 лева/.

Мнозина, когато чуят за биволи, веднага се сещат за моцарела, приготвена от тяхно мляко, но Живица не ги дои, засега отглежда само  телета, а планът му е да разшири стадото.

„Радвам им се, ще видим какво и как да продължим. Със сигурност имаме капацитет за около 300 глави.”

Живица все още няма ясна визия, времето ще покаже накъде ще го отведе пътя, но едно е сигурно, туристи идват всеки ден, биволите привличат вниманието на минувачите, а Живица ще се посвети на развитието и в  тази насока: ще предлага на хората обиколка на фермата за биволско месо. и съответно дегустация на месни деликатеси.

Източник: agrosaveti.rs

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here