Нидерландия във война с фермерите си

„Държавата Нидерландия е във война със селскостопанската част от населението си. Обявено е състояние на обсада, за да се вземе нашата земя и имущество“ – каза Барт Кемп, лидер на фермерската организация Agractie, малко след началото на националния протест, срещу официалната програма на кабинета против азота и за опазването на природата.

Фермерите проведоха огромен митинг до гр.Строе. Безброй трактори, десетки хиляди фермери и техни симпатизанти се събраха на протест срещу предстоящите нови  правила при отглеждането на животни.

Тези фермери първи се сблъскаха с изискванията за „чиста природа“. Те плащат глоби, съобразяват се с обществото, направо живеят на тръни очаквайки още нови и нови изисквания. И те не закъсняха. Последните депеши, които се получават, са че ще бъде намалено животновъдството в страната с 30%.

Един от лидерите каза –  „Ще трябва да водим битката без оръжие и призовавам фермерите да предприемат масирани действия в собствените си региони.“

Земеделските производители, които по време на протеста на фермерите „пренебрегнаха правилата“, като излязоха на магистралата с трактори и по този начин застрашиха други участници в движението, ще бъдат глобени и то с високи глоби – казват от администрацията.

Все пак фермерите ще бъдат трудно глобени тъй като регистрационните номера на тракторите все още не са задължителни.  Фермерите призоваха колегите си, които имат такъв номер на трактора си, да го махнат.
Но от друга страна е възможно самоличността на фермерите да бъде проследена и с камери и дронове, но това зависи от полицията.

Отчита се, че първият протест е минал при небивал интерес и следващите такива свързани с борбата против ограниченията породени от вредните емисии,  се очаква да бъдат още по-грандиозни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here