Да помогнем на телетата да победят горещината

Температурата на въздуха вече е достатъчно висока, за някои от нас  – е добре. Проблемът е за телетата, които със сигурност остават в клетките или оборите. 

Сянка, движещ се въздух, много вода – това са  фактори, които могат да помогнат много на телетата през горещите дни.

Твърде горещо ли ти е? Ако е така, температурата може  също да е твърде висока за вашите телета.  Млекопроизводителите могат да помогнат на телетата си, да победят топлината.
Професорът по млечни науки Юд Хайнрихс и сътрудника по научни изследвания – Колин Джоунс, предлагат  стратегии за подпомагане на телетата да победят топлината.

Проучванията показват, че осигуряването на сянка, намалява температурата вътре в помещението или клетката, понижава телесната температура и дишането.
Осигурете сянка, като използвате  твърд покрив, но в краен случай от ламарина, която да е на достатъчна височина, и отгоре поставете слама или сено. Може също да се използва и платнище за създаване на изкуствена сянка.

Поставете клетките, така че  да улавят преобладаващите ветрове. Отворите в предната част на сградите и клетките е добре да гледат на югоизток, докато в котловините могат да се обърнат на изток по време на топло време.
Тъй като телетата се опитват да поддържат телесната си температура, те губят вода чрез изпотяване и повишено дишане. Няма много информация, за това, колко вода телета трябва да пият в горещо, влажно време.

Количеството вода, от което се нуждаят, зависи от температурата на околната среда, плюс количеството стартер, който телетата ядат, и количеството мляко или заместител, което пие.

В  Айова  има направен опит, като са направени  повече от 33 000 наблюдения  за  формиране на уравнения за прогнозиране на приемането на вода.

Началният прием на стартер, температурата на околната среда и количеството млекозаместител, с които се хранят, са трите най-важни фактора за прогнозиране на приема на вода.
Докато приемът на стартер представлява 60% от промяната в приема на вода, това проучване установи, че телетата увеличават приема на вода  с увеличаването на дневната висока температура.  Когато температурата се повиши над 25 градуса, телетата пият  повече вода, независимо от количеството зърно, което ядат.

Независимо дали телетата ядат зърно или не, те трябва да имат достъп до вода при горещо време. Освен това, може да е от решаващо значение  „запознаването” на всяко теле с водата, за да се гарантира, че то разбират, че има вода.

На  телетата трябва да се предлага вода, още от деня на раждането им, или в деня след това. И въпреки това, има едно изследване на  Министерството на земеделието на САЩ, което показва , че за първи път е предлагана вода на телетата, когато са на средна възраст от 15,3 дни.

“Телетата на възраст под 2 седмици са най-уязвими към диария, което може да доведе до бърза дехидратация”, Ако телетата нямат  вода, те са изключително уязвими на топлинен стрес. Отново това, подчертава значението на осигуряването на прясна вода за телетата, през първата седмица от живота. “

Телетата изяждат по-малко зърно, когато са топлинно натоварени. Това означава, че е важно да ги насърчите да започнат да ядат  стартер.

“Предлагайте само малка шепа на всяко хранене, докато телетата започнат да ядат стартера”, “Премахването на неконсумирания  стартер, и почистването на влажна или мухлясъла  храна,  се извършва всеки ден. Разделител между кофата за зърно и кофата за вода, може да помогне на стартера да се съхранява  по-дълго, като ограничава количеството на трансфера между двете кофи. “

Пясъкът като леглото може да помогне на телетата да останат по-хладни, като поглъща  и разсейва  топлината на тялото. Но в едно проучване се вижда, че  телета легнали  върху  слама, са спечелили по 0,30 лева на ден повече от тези с пясък.
“Независимо от материала, използван за легла, приоритет трябва да бъде да се осигури чиста и суха зона за почивка на телетата”.

Опитайте се да се справите с манипулациите по телетата сутрин, така че, стресови неща да се случват с тях, когато въздухът е по-хладен. Не ваксинирайте и не премествайте телета по време на най-горещата част от деня. Телета от Холщайн трябва да получават повече от 1 килограм млечен заместител на прах всеки ден, въз основа на количеството енергия, от което се нуждаят, за да поддържат теглото си. Когато те са топлинно натоварени, телетата могат да ядат по-малко стартер, затова се нуждаят от друг енергиен източник.

“Здравите телета е малко вероятно да откажат да пият мляко, така че, има възможност да се увеличи количеството енергия, осигурено чрез увеличаване на количеството течна храна, която се предлага”.

Сега  има малко данни, които да предполагат колко млекозаместител да се добави, за да помогне на телетата да се борят с топлинния стрес.  В допълнение, изглежда, че топлинният стрес, може да бъде по-голям от студения стрес по отношение на ограничаването на желаната средна дневна дажба.

Govedovad.com

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here