Кога ще ги стигнем румънците: Борба със самсарите по пазарите

Животновъдите много пъти са се срещали в стопанствата си, и добре познават едни умни, пъргави и съобразителни хищници. Става въпрос за белките /самсари/. Нанесе ли се такъв хищник в обора, той трябва да се отстрани веднага, защото с времето ще става все по-трудно.

Всички птици ще бъдат изядени, както и яйцата. Набезите на този хищник продължават до последното изядено яйце и последната останала жива птица. А после неканеният гостенин ще избяга.

В случая става дума за двукраките самсари, от които няма наш животновъд да не е изпищял.

Така в Румъния наричат всички нелоялни прекупвачи и търговци, които на практика „живеят“ на гърба на животновъда и много пъти му оставят толкова, колкото да не умре от глад.

Ако някой си мисли, че само у нас има “самсари”, просто се лъже много. В Румъния са много повече, защото там се отглеждат с пъти повече животни, отколкото у нас. Фермерите са пропищели от тях, и борбата против тях се води вече няколко години. След слагане ред долу-горе при търговията с агнетата и телетата. Сега започва борбата с тях за пазарите.

Първият град в Румъния, който започва истинска офанзива срещу самсарите, насърчавайки истински земеделски производители е Брашов. Като първа стъпка ще се „почистят“ градските пазари.

„Най-важната промяна, която този регламент носи, е, че оттук нататък на пазарите на Брашов могат да бъдат приоритетни за производителите, които ще донесат най-добрите продукти за хората от Брашов. В тази връзка представителите на служба „Пазар” ще пътуват до стопанствата, за да извършат контроли при производителите, да видят посевите.  Като новост е, че ще направим анализи за проверка на нивото на използваните пестициди в реколтата, която продават“ – се казва от кметството.

От юли, производителите ще трябва да дадат съгласието си служителите на пазара да могат да проверяват на място площите, където се отглеждат зеленчуци и плодове, получените количества, а в случай на млечни продукти, броят на животните, които притежават. В същото време всички документи ще бъдат проверени в оригинал, за да не могат да бъдат фалшифицирани.

Новата наредба, издадена от властите в Брашов, определя и начина за установяване на местата за продажба, които ще се извършват спрямо площта на земята /размерът на притежаваното стопанство и количеството на получените продукти.

Пазарната служба на кметството на Брашов ще създаде методика за изчисляване на тези количества, за да елиминира възможността тези, които имат площи от няколкостотин метра земя, да продават тонове продукти от всякакъв вид, тъй като имат издаден сертификат на производителя от кметството, където се намира земята, без да се вземат предвид количествата и видовете продукти, които могат да се отглеждат.

Ако се установи, че продадените продукти не са добити от собствеността на продавача или качеството на продуктите не отговаря на изискванията, те освен глобата, губят правото си да продават на публичните пазари.

Същевременно се въвеждат нови условия за етикетиране на стоките, които предоставят пълна и перфектно четлива информация за качеството на стоките, техния произход и продажната цена.

Костел Чита- Букурещ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here